Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Sreda 28.03.2012.
14:18
24sata.info A

HDZ: Povući ambasadora iz Srbije ako rehabilituju Dražu!

Hrvatska treba da povuče svog ambasadora iz Beograda ako Srbija rehabilituje generala Dragoljuba Dražu Mihailovića, smatraju u Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Ambasada Hrvatske u Beogradu

Prema pisanju magazina "Globus", HDZ traži da predsednik Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i šefica diplomatije Vesna Pusić budu odlučniji u suprotstavljanju pokušaju Dražine rehabilitacije.

"Globus" prenosi izjavu poslanika u Saboru i posmatrača u Evropskom parlamentu Frane Matošića da bi povlačenje ambasadora bilo najmanje što bi aktuelna vlast trebalo da uradi.

"Iz HDZ-a se može očekivati žestoka reakcija i prema aktulenoj vlasti i prema Srbiji ako dođe do rehabilitacije četništva", rekao je Matošić.

"Vlada i predsednik već sada moraju ići sa jasnim porukama da se tako što ne sme desiti, jer je reč o ratnom zločincu. Premijer, predsednik i ministarka spoljnih i evropskih poslova ne mogu se igrati politike skrivenog pogleda i moraju biti mnogo odlučniji", smatra Matošić koji ocenjuje da takva spoljna politika Kukuriku koalicije neće doneti ništa dobro Hrvatskoj.

Bivši ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković smatra da Hrvatska mora reagovati odlučno i hladno.

"Moramo poručiti Srbiji da ako želi da sarađuje sa Hrvatskom, mora da se mane rehabilitacije četništva. To nije unutrašnje pitanje Srbije, nego se to tiče celog regiona. Onaj ko bude rehabilitovao četništvo ne može biti partner Hrvatske ni danas ni u budućnosti", rekao je Jandroković.

List piše da je hrvatska politika do sada uputila nekoliko tihih komentara povodom rehabilitacije pripadnika četničkog pokreta u Srbiji i podseća da je Josipović nedavno uzdržano komentarisao moguću rehabilitaciju Draže Mihajlovića.

Nazvao ga je ratnim zločincem, ali je rekao da Hrvatska tu ne može mnogo da učini. "Ako mislite na neke reakcije formalne prirode, verovatno ćemo izraziti neslaganje sa takvim činom, ali vi znate da je to ipak unutrašnja stvar Srbije i mi to ne možemo promeniti", rekao je Josipović.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.03.2012. 14:29
Vi povučete ambasadora, Tadić vam se izvini i vi vratite ambasadora i čudo za tri dana prošlo. Draža rehabilitovan, vaš ambasador u Beogradu.
Sreda 28.03.2012. 14:32
koga zabole za hrvatskog ambasadora? i kakve veze imaju vlastodrsci iz hrvatske sa našim stvarima? alo komunjare, pa nismo više u jugoslaviji???
Sreda 28.03.2012. 14:51
Da hrvati imaju i malo casti..obraza..istorijskog secanja..puzali bi godinama .moleci za milost..za oprost..zbog svega sto su nama u istoriji uradili... Ali nemaju..I dalje su zadojeni fasizmom..i dalje smatraju srbe nizom rasom..ubiti srbina za njih je bilo cak i pozeljno... Eno im ga pred ocima zlikovac..seta Slavonskim Brodom..bavi se ugostiteljstvom..Prvi je sa svojom bandom zapoceo rat u BIH kada su upali i pobili nevinih 90 srba... Zasto o njemu .njima..posto takvih ima na hiljade..Zasto njih ne hapse? Zive zajedno sa zlikovcima,zlocincima,ubicama..to im je normalno..jer nemaju OBRAZ..CAST..COJSTVO! i jos pominju Drazu....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online