Sreda 28.03.2012.
14:18
24sata.info

HDZ: Povući ambasadora iz Srbije ako rehabilituju Dražu!

Ambasada Hrvatske u Beogradu

Prema pisanju magazina "Globus", HDZ traži da predsednik Hrvatske Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i šefica diplomatije Vesna Pusić budu odlučniji u suprotstavljanju pokušaju Dražine rehabilitacije.

"Globus" prenosi izjavu poslanika u Saboru i posmatrača u Evropskom parlamentu Frane Matošića da bi povlačenje ambasadora bilo najmanje što bi aktuelna vlast trebalo da uradi.

"Iz HDZ-a se može očekivati žestoka reakcija i prema aktulenoj vlasti i prema Srbiji ako dođe do rehabilitacije četništva", rekao je Matošić.

"Vlada i predsednik već sada moraju ići sa jasnim porukama da se tako što ne sme desiti, jer je reč o ratnom zločincu. Premijer, predsednik i ministarka spoljnih i evropskih poslova ne mogu se igrati politike skrivenog pogleda i moraju biti mnogo odlučniji", smatra Matošić koji ocenjuje da takva spoljna politika Kukuriku koalicije neće doneti ništa dobro Hrvatskoj.

Bivši ministar spoljnih poslova Gordan Jandroković smatra da Hrvatska mora reagovati odlučno i hladno.

"Moramo poručiti Srbiji da ako želi da sarađuje sa Hrvatskom, mora da se mane rehabilitacije četništva. To nije unutrašnje pitanje Srbije, nego se to tiče celog regiona. Onaj ko bude rehabilitovao četništvo ne može biti partner Hrvatske ni danas ni u budućnosti", rekao je Jandroković.

List piše da je hrvatska politika do sada uputila nekoliko tihih komentara povodom rehabilitacije pripadnika četničkog pokreta u Srbiji i podseća da je Josipović nedavno uzdržano komentarisao moguću rehabilitaciju Draže Mihajlovića.

Nazvao ga je ratnim zločincem, ali je rekao da Hrvatska tu ne može mnogo da učini. "Ako mislite na neke reakcije formalne prirode, verovatno ćemo izraziti neslaganje sa takvim činom, ali vi znate da je to ipak unutrašnja stvar Srbije i mi to ne možemo promeniti", rekao je Josipović.

2024 © - Vesti online