Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.01.2010.
13:29
Srna A

Dodik: Rezolucija za sve zločine

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je neprihvatljivo da se samo Srebrenica izdvoji kao mesto zločina i da se jednom događaju da istorijski značaj jer je bilo i drugih stradanja tokom rata u BiH.


"Za nas je neprihvatljivo da se samo obeležava jedan događaj i da se njemu da istorijski značaj", rekao je Dodik odgovarajući na pitanje da li je Vlada RS spremna da donese rezoluciju o genocidu u Srebrenici kao što bi to mogla da donese Vlada Srbije.


Dodik je podsetio da se Republika Srpska i ranije precizno izjasnila o tome da se samo jedan događaj ne može izdvojiti kao mesto zločina, jer je bilo i drugih stradanja u BiH.

Premijer RS je rekao da niko ne spori da se u Srebrenici desio zločin, koji je Međunarodni sud pravde ocenio kao lokalni genocid.

"Prihvatamo takvu vrstu kvalifikacije. Ne sporimo Srebrenicu kao mesto zločina, ali u ovoj zemlji bilo je i drugih zločina. Nemoguće je izdvojiti samo jedan i to ne prihvatamo", istakao je Dodik.

Premijer Srpske je izrazio spremnost za razgovor o deklaraciji na nivou BiH koja podrazumeva da se odredi dan obeležavanja sećanja na sve zločine, pa i one u Srebrenici.

I Radojičić za osudi zločina nad Srbima

Predsednik Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da inicijativa Srbije o osudi ratnih zločina ne treba da se odnosi samo na Srebrenicu, već i na sve ratne zločine počinjene na području BiH i nad srpskim narodom u proteklom i u ratu od 1941. do 1945. godine.


"Srebrenica jeste bila mesto velikog zločina, ali mnogo je ratnih zločina počinjenih i protiv srpskog naroda u proteklom i ratu od 1941. do 1945. godine", rekao Radojičić.
On je istakao da je to osetljivo pitanje koje se ne može gledati izolovano, te da se svi zločini moraju posmatrati u istorijskom kontinuitetu i da treba odati počast žrtvama i u jednom i u drugom ratu na području cele BiH.


Navodeći da su zvaničnici RS i Srbije razgovarali o toj rezoluciji nakon usvajanja slične u Evropskom parlamentu, Radojičić je rekao da su zvaničnici Srpske "bliži razmišljanju da, itekako, treba posmatrati ne samo Srebrenicu već i ratne zločine koji su počinjeni na području cele BiH".


"Mi u aprilu svake godine komemoracijom obeležavamo veliko stradanje u Jasenovcu, što nikada, koliko mi je poznato, nekim adekvatnim ovakvim aktom nije osuđeno ni u bivšoj Jugoslaviji, a niti u nekoj međunarodnoj instituciji", rekao je Radojičić.


Inicijativu o osudi zločina u Srebrenici pokrenuo je pre nekoliko dana predsednik Srbije Boris Tadić. Iako još nije precizirano, predlog teksta bi mogao da bude završen do kraja januara, a Skupština Srbije trebalo bi da ga usvoji pre početka redovnog, prolećnog zasedanja u martu.


Za sada većina stranaka u parlamentu Srbije smatra da, osim zločina u Srebrenici, treba osuditi i zločine nad Srbima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online