Sreda 13.01.2010.
13:29
Srna

Dodik: Rezolucija za sve zločine


"Za nas je neprihvatljivo da se samo obeležava jedan događaj i da se njemu da istorijski značaj", rekao je Dodik odgovarajući na pitanje da li je Vlada RS spremna da donese rezoluciju o genocidu u Srebrenici kao što bi to mogla da donese Vlada Srbije.


Dodik je podsetio da se Republika Srpska i ranije precizno izjasnila o tome da se samo jedan događaj ne može izdvojiti kao mesto zločina, jer je bilo i drugih stradanja u BiH.

Premijer RS je rekao da niko ne spori da se u Srebrenici desio zločin, koji je Međunarodni sud pravde ocenio kao lokalni genocid.

"Prihvatamo takvu vrstu kvalifikacije. Ne sporimo Srebrenicu kao mesto zločina, ali u ovoj zemlji bilo je i drugih zločina. Nemoguće je izdvojiti samo jedan i to ne prihvatamo", istakao je Dodik.

Premijer Srpske je izrazio spremnost za razgovor o deklaraciji na nivou BiH koja podrazumeva da se odredi dan obeležavanja sećanja na sve zločine, pa i one u Srebrenici.

I Radojičić za osudi zločina nad Srbima

Predsednik Skupštine Republike Srpske Igor Radojičić smatra da inicijativa Srbije o osudi ratnih zločina ne treba da se odnosi samo na Srebrenicu, već i na sve ratne zločine počinjene na području BiH i nad srpskim narodom u proteklom i u ratu od 1941. do 1945. godine.


"Srebrenica jeste bila mesto velikog zločina, ali mnogo je ratnih zločina počinjenih i protiv srpskog naroda u proteklom i ratu od 1941. do 1945. godine", rekao Radojičić.
On je istakao da je to osetljivo pitanje koje se ne može gledati izolovano, te da se svi zločini moraju posmatrati u istorijskom kontinuitetu i da treba odati počast žrtvama i u jednom i u drugom ratu na području cele BiH.


Navodeći da su zvaničnici RS i Srbije razgovarali o toj rezoluciji nakon usvajanja slične u Evropskom parlamentu, Radojičić je rekao da su zvaničnici Srpske "bliži razmišljanju da, itekako, treba posmatrati ne samo Srebrenicu već i ratne zločine koji su počinjeni na području cele BiH".


"Mi u aprilu svake godine komemoracijom obeležavamo veliko stradanje u Jasenovcu, što nikada, koliko mi je poznato, nekim adekvatnim ovakvim aktom nije osuđeno ni u bivšoj Jugoslaviji, a niti u nekoj međunarodnoj instituciji", rekao je Radojičić.


Inicijativu o osudi zločina u Srebrenici pokrenuo je pre nekoliko dana predsednik Srbije Boris Tadić. Iako još nije precizirano, predlog teksta bi mogao da bude završen do kraja januara, a Skupština Srbije trebalo bi da ga usvoji pre početka redovnog, prolećnog zasedanja u martu.


Za sada većina stranaka u parlamentu Srbije smatra da, osim zločina u Srebrenici, treba osuditi i zločine nad Srbima.

2024 © - Vesti online