Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.03.2012.
13:18 >> 19:30h
Vestionline A

Komšijske čestitke za dobijanje kandidature za EU

Čestitke lidera zemalja iz regiona, odnosno bivših jugoslovenskih republika, povodom dobijanja statusa kandidata za Evropsku uniju počele su da stižu u Srbiju samo nekoliko minuta pošto se predsednik Tadić obratio naciji na konferenciji za štampu, koju su uživo prenosili elektronski mediji. Prva čestitka stigla je od predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Dodik: Perspektiva za bolji život

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas građanima Srbije i predsedniku Borisu Tadiću dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, naglasivši da ova odluka EU omogućava dalji napredak Srbije na putu evropskih integracija i otvara perspektivu za bolji život i sigurniju budućnost njenih građana.

"Uspeh koji je postigla Srbija biće ujedno i podsticaj za druge zemlje regiona da ubrzaju proces evropskih integracija, kako bi svi zajedno postali deo šire evropske zajednice država i naroda", navedeno je u čestitki Dodika.

Vujanović: Istorijski trenutak

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović poručio je kolegi Tadiću da je dobijanje kandidature istorijska odluka za Srbiju jer joj "otvara perspektivu ulaska u krug ekonomski, demokratski, kulturno i sveukupno prosperitetnih evropskih društava". 

Na taj način, ocenio je Vujanović, stvaraju se najbolji uslovi i za građane i za opšti napredak zemlje. Odluka Evropskog saveta o kandidaturi Srbije za članstvo u EU blagotvorna je za ceo region, za njegovu stabilnost i dobrosusedske odnose, piše u Vujanovićevom telegramu Tadiću. On je ocenio da je i sam Tadić dao lični doprinos "artikulisanju promišljenog, dobro balanasiranog i demokratski naprednog pristupa politici Srbije i regionu".

I predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić uputio je predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću čestitku povodom dobijanja statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, ističući da je to istorijska odluka i potvrda za napore koji su do sada postignuti.

"Uveren sam da će 27 zemalja članica EU prepoznati napore koje ulažete na putu evropskih integracija i da će na osnovu sveobuhvatnih reformi koje sprovodite doneti odluku o otvaranju pregovora o članstvu u Uniji do kraja godine", navodi se u čestitki.

Lukšić je izrazio uverenje da će ova odluka imati pozitivan efekat ne samo za Srbiju, već i na region u celini.

Lagumdžija: Sa komšijama u EU i BiH je jača

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da mu je drago što je Srbija dobila kandidatski status za članstvo u EU, jer će to biti dobar podsticaj za BiH na njenom putu ka Evropi.

"Verujem da će to povećati stepen unutrašnje kohezije u BiH, tako da ćemo i mi, zajedno sa svim svojim različitostima, biti veći `advokati` evropske budućnosti BiH. Za nas je ogromno što će Hrvatska za manje od godinu dana postati punopravna članica EU, a i to će nas na određen način naterati da budemo brži na tom putu", izjavio je Lagumdžija.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije izrazilo je danas zadovoljstvo zbog dodele Srbiji statusa kandidata za prijem u EU i naglasilo da je to jasan znak ostalim državama u regionu.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije je zadovoljno jučerašnjom odlukom Evopskog sveta da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", piše u saopštenju slovenačkog ministarstva. Naglašavaju i da je Srbija dokazala da je sposobna da sprovođenjem reformi, odgovornim i konstruktivnim dijalogom i međusobnim poštovanjem premosti i najteža pitanja.

Milanović: I prema vama će biti strogi

Hrvatski premijer Zoran Milanović je danas u Briselu rekao da je za Srbiju sada najvažnije da što pre o tome počne pregovore.

"To će početi kad ispuni merila, a u tim merilima Hrvatska ima iskustvo, bili su prema nama strogi, biće i prema Srbiji", dodao je Milanović, naglasivši da je "bitno da tu nema zlobe i pakosti".

"Bitno je to da ako radiš, ako se držiš pravila, onda očekuješ da i druga strana tako uzvrati, da ti otvara vrata", rekao je hrvatski premijer, koji je prisustvovao susretu šefova država ili vlada EU, pošto je Hrvatska potpisala sporazum o članstvu s EU i stekla pravo da kao posmatrač bude uključena u sve zvanične događaje u Uniji. Milanović je ocenio da Srbija za sobom "ima složenih dvadeset godina, možda još više nego Hrvatska, ili jednako složenih".

Na pitanje šta je za Hrvatsku tokom pregovora o članstvu s EU bilo najsloženije i najteže i šta je Hrvatska doživela i kao neopravdano postavljanje uslova, Milanović je rekao da će "svim budućim članicama biti najteže, a što nije formalno deo evropske pravne tekovine, ono što je tanana, sublimirana nadgradnja na koju Evropska unija, i kad postanete članica, nema uticaja".

"Za to vas žele naprosto pripremiti, stvoriti od vas što napredniju, što kvalitetniju državu i društvo. Jer, ako vas prime na niskom stadijumu razvoja, kasno je - predstavljate problem sebi i drugima", rekao je Milanović.

Ivanov: Zajedno u EU porodicu

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, takođe, je čestitao srpskom kolegi Borisu Tadiću dodeljivanje statusa kandidata.

"Pozdravljam posvećenost, napredak i uspeh Srbije na putu ka učlanjenju u evropsku porodicu. Ovaj dan predstavlja još jedan istorijski korak ka evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana... To je dobra vest za naš region i pozitivan signal drugim zemljama u regionu", naveo je Ivanov u pismu Tadiću, koje je objavljeno na sajtu makedonskog predsednika.

Makedonski predsednik istakao je da Makedonija ostaje otvorena za blisku saradnju sa Srbijom na polju evropskih integracija.

Pročitajte još:

 

Evropski savet odobrio je sinoć Srbiji status kandidata za punopravno članstvo u Uniju.

POVEZANE VESTI

Petak 02.03.2012. 18:24
tuga koja izaziva bes.
Petak 02.03.2012. 15:10
Gluposti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online