Petak 02.03.2012.
13:18 >> 19:30h
Vestionline

Komšijske čestitke za dobijanje kandidature za EU

Dodik: Perspektiva za bolji život

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je danas građanima Srbije i predsedniku Borisu Tadiću dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, naglasivši da ova odluka EU omogućava dalji napredak Srbije na putu evropskih integracija i otvara perspektivu za bolji život i sigurniju budućnost njenih građana.

"Uspeh koji je postigla Srbija biće ujedno i podsticaj za druge zemlje regiona da ubrzaju proces evropskih integracija, kako bi svi zajedno postali deo šire evropske zajednice država i naroda", navedeno je u čestitki Dodika.

Vujanović: Istorijski trenutak

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović poručio je kolegi Tadiću da je dobijanje kandidature istorijska odluka za Srbiju jer joj "otvara perspektivu ulaska u krug ekonomski, demokratski, kulturno i sveukupno prosperitetnih evropskih društava". 

Na taj način, ocenio je Vujanović, stvaraju se najbolji uslovi i za građane i za opšti napredak zemlje. Odluka Evropskog saveta o kandidaturi Srbije za članstvo u EU blagotvorna je za ceo region, za njegovu stabilnost i dobrosusedske odnose, piše u Vujanovićevom telegramu Tadiću. On je ocenio da je i sam Tadić dao lični doprinos "artikulisanju promišljenog, dobro balanasiranog i demokratski naprednog pristupa politici Srbije i regionu".

I predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić uputio je predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću čestitku povodom dobijanja statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, ističući da je to istorijska odluka i potvrda za napore koji su do sada postignuti.

"Uveren sam da će 27 zemalja članica EU prepoznati napore koje ulažete na putu evropskih integracija i da će na osnovu sveobuhvatnih reformi koje sprovodite doneti odluku o otvaranju pregovora o članstvu u Uniji do kraja godine", navodi se u čestitki.

Lukšić je izrazio uverenje da će ova odluka imati pozitivan efekat ne samo za Srbiju, već i na region u celini.

Lagumdžija: Sa komšijama u EU i BiH je jača

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je danas da mu je drago što je Srbija dobila kandidatski status za članstvo u EU, jer će to biti dobar podsticaj za BiH na njenom putu ka Evropi.

"Verujem da će to povećati stepen unutrašnje kohezije u BiH, tako da ćemo i mi, zajedno sa svim svojim različitostima, biti veći `advokati` evropske budućnosti BiH. Za nas je ogromno što će Hrvatska za manje od godinu dana postati punopravna članica EU, a i to će nas na određen način naterati da budemo brži na tom putu", izjavio je Lagumdžija.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije izrazilo je danas zadovoljstvo zbog dodele Srbiji statusa kandidata za prijem u EU i naglasilo da je to jasan znak ostalim državama u regionu.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije je zadovoljno jučerašnjom odlukom Evopskog sveta da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", piše u saopštenju slovenačkog ministarstva. Naglašavaju i da je Srbija dokazala da je sposobna da sprovođenjem reformi, odgovornim i konstruktivnim dijalogom i međusobnim poštovanjem premosti i najteža pitanja.

Milanović: I prema vama će biti strogi

Hrvatski premijer Zoran Milanović je danas u Briselu rekao da je za Srbiju sada najvažnije da što pre o tome počne pregovore.

"To će početi kad ispuni merila, a u tim merilima Hrvatska ima iskustvo, bili su prema nama strogi, biće i prema Srbiji", dodao je Milanović, naglasivši da je "bitno da tu nema zlobe i pakosti".

"Bitno je to da ako radiš, ako se držiš pravila, onda očekuješ da i druga strana tako uzvrati, da ti otvara vrata", rekao je hrvatski premijer, koji je prisustvovao susretu šefova država ili vlada EU, pošto je Hrvatska potpisala sporazum o članstvu s EU i stekla pravo da kao posmatrač bude uključena u sve zvanične događaje u Uniji. Milanović je ocenio da Srbija za sobom "ima složenih dvadeset godina, možda još više nego Hrvatska, ili jednako složenih".

Na pitanje šta je za Hrvatsku tokom pregovora o članstvu s EU bilo najsloženije i najteže i šta je Hrvatska doživela i kao neopravdano postavljanje uslova, Milanović je rekao da će "svim budućim članicama biti najteže, a što nije formalno deo evropske pravne tekovine, ono što je tanana, sublimirana nadgradnja na koju Evropska unija, i kad postanete članica, nema uticaja".

"Za to vas žele naprosto pripremiti, stvoriti od vas što napredniju, što kvalitetniju državu i društvo. Jer, ako vas prime na niskom stadijumu razvoja, kasno je - predstavljate problem sebi i drugima", rekao je Milanović.

Ivanov: Zajedno u EU porodicu

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, takođe, je čestitao srpskom kolegi Borisu Tadiću dodeljivanje statusa kandidata.

"Pozdravljam posvećenost, napredak i uspeh Srbije na putu ka učlanjenju u evropsku porodicu. Ovaj dan predstavlja još jedan istorijski korak ka evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana... To je dobra vest za naš region i pozitivan signal drugim zemljama u regionu", naveo je Ivanov u pismu Tadiću, koje je objavljeno na sajtu makedonskog predsednika.

Makedonski predsednik istakao je da Makedonija ostaje otvorena za blisku saradnju sa Srbijom na polju evropskih integracija.

Pročitajte još:

 

Evropski savet odobrio je sinoć Srbiji status kandidata za punopravno članstvo u Uniju.

2024 © - Vesti online