Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.02.2012.
09:28
S. Princip - Vesti A

Diskriminacija žrtava u Srebrenici

U Predstavničkom domu Parlamenta Australije prošle nedelje usvojen je zaključak da godišnjica srebreničkog genocida (nad muslimanima) treba da služi kao vreme podsećanja na žrtve.

Ilija Glilšić
 


Na ovo se reagovanjima javilo više srpskih organizacija i pojedinaca čije stavove ćemo objavljivati u narednim brojevima. Sve žrtve ratnog zločina zaslužuju poštovanje.

Pobijeno i 3.200 Srba

 

- Usmerenje samo na muslimanske žrtve u Srebrenici ne vodi računa o brojnim činjenicama i podacima kao što su da je u području oko Srebrenice oko 3.200 bosanskih Srba civila (ljudi, žena i dece) pobijeno od strane istih onih muslimanskih vojnih jedinica koje su se Srebrenicom koristile kao bezbednim utočištem iz kojeg su izvodili svoja klanja civilnog stanovništva u susednim bosanskim srpskim selima.

 

Takođe, brojkama o onima koji su pomrli za vreme događaja u vezi sa Srebrenicom nedostaje verodostojnost - istakao je Ilija Glišić.

Ovo je suština poruke koju je, u svom reagovanju na predlog o obeležavanju dana Srebrenice, parlamentarnom sekretaru pri Trezoru Dejvidu Bredberiju uputio Ilija Glišić, predsednik ovdašnjeg Srpskog nacionalnog saveza u vreme najžešćih sukoba na Balkanu.


Glišić upozorava da ovaj predlog ispušta iz vida činjenicu da je u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini devedesetih godina bilo oko 100.000 žrtava i da su među njima bili pojedinci iz sve tri etničke grupe učesnice građanskog rata.


- Odavati počast žrtvama iz samo jedne etničke grupe i iz samo jednog od tragičnih događaja koji su se desili za vreme građanskog sukoba predstavlja nedostatak saosećanja prema patnjama drugih iz iste grupe, kao i patnjama drugih etničkih grupa - napisao je Glišić.


On je dalje naglasio da bismo, "kao Australijanci, trebalo da budemo izuzetno zabrinuti i ožalošćeni ako bi trebalo da oslabimo naše standarde, menjajući naš pristup prema žrtvama rata i praveći diskriminaciju među žrtvama rata određujući na osnovu proizvoljnih procena da su neke žrtve vrednije sećanja, a druge nisu".


Glišić je, dalje, istakao mišljenje da bi odluka da se u Predstavničkom domu održavaju komemoracije žrtvama jedne jedine etničke grupe međusobnog građanskog rata u Bosni i Hercegovini zabila nož u proces oporavka u sve tri glavne etničke zajednice iz Bosne i Hercegovine koje su našle dom u Australiji.


- Umesto da tim zajednicama pomažemo da ustanove novi život i neguju duh pomirenja, ovaj akt, sa svojim jednostranim pristupom, može iznedriti ogromno osećanje nepravde i diskriminacije.

Još jednom, taj akt ne samo da ignoriše činjenice oko događaja koji su se desili u i oko Srebrenice, nego je na putu i da osnaži neke od očitih laži kojima se baratalo u vezi s ovim događajima i da nanese trajnu štetu bilo kakvoj nadi u pomirenje ovde u Australiji između bivših zaraćenih strana - poručio je Ilija Glišić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online