Sreda 22.02.2012.
09:28
S. Princip - Vesti

Diskriminacija žrtava u Srebrenici

Ilija Glilšić
 


Na ovo se reagovanjima javilo više srpskih organizacija i pojedinaca čije stavove ćemo objavljivati u narednim brojevima. Sve žrtve ratnog zločina zaslužuju poštovanje.

Pobijeno i 3.200 Srba

 

- Usmerenje samo na muslimanske žrtve u Srebrenici ne vodi računa o brojnim činjenicama i podacima kao što su da je u području oko Srebrenice oko 3.200 bosanskih Srba civila (ljudi, žena i dece) pobijeno od strane istih onih muslimanskih vojnih jedinica koje su se Srebrenicom koristile kao bezbednim utočištem iz kojeg su izvodili svoja klanja civilnog stanovništva u susednim bosanskim srpskim selima.

 

Takođe, brojkama o onima koji su pomrli za vreme događaja u vezi sa Srebrenicom nedostaje verodostojnost - istakao je Ilija Glišić.

Ovo je suština poruke koju je, u svom reagovanju na predlog o obeležavanju dana Srebrenice, parlamentarnom sekretaru pri Trezoru Dejvidu Bredberiju uputio Ilija Glišić, predsednik ovdašnjeg Srpskog nacionalnog saveza u vreme najžešćih sukoba na Balkanu.


Glišić upozorava da ovaj predlog ispušta iz vida činjenicu da je u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini devedesetih godina bilo oko 100.000 žrtava i da su među njima bili pojedinci iz sve tri etničke grupe učesnice građanskog rata.


- Odavati počast žrtvama iz samo jedne etničke grupe i iz samo jednog od tragičnih događaja koji su se desili za vreme građanskog sukoba predstavlja nedostatak saosećanja prema patnjama drugih iz iste grupe, kao i patnjama drugih etničkih grupa - napisao je Glišić.


On je dalje naglasio da bismo, "kao Australijanci, trebalo da budemo izuzetno zabrinuti i ožalošćeni ako bi trebalo da oslabimo naše standarde, menjajući naš pristup prema žrtvama rata i praveći diskriminaciju među žrtvama rata određujući na osnovu proizvoljnih procena da su neke žrtve vrednije sećanja, a druge nisu".


Glišić je, dalje, istakao mišljenje da bi odluka da se u Predstavničkom domu održavaju komemoracije žrtvama jedne jedine etničke grupe međusobnog građanskog rata u Bosni i Hercegovini zabila nož u proces oporavka u sve tri glavne etničke zajednice iz Bosne i Hercegovine koje su našle dom u Australiji.


- Umesto da tim zajednicama pomažemo da ustanove novi život i neguju duh pomirenja, ovaj akt, sa svojim jednostranim pristupom, može iznedriti ogromno osećanje nepravde i diskriminacije.

Još jednom, taj akt ne samo da ignoriše činjenice oko događaja koji su se desili u i oko Srebrenice, nego je na putu i da osnaži neke od očitih laži kojima se baratalo u vezi s ovim događajima i da nanese trajnu štetu bilo kakvoj nadi u pomirenje ovde u Australiji između bivših zaraćenih strana - poručio je Ilija Glišić.

2024 © - Vesti online