Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 15.02.2012.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

"Laži Erdemovića šansa za Karadžića"

Američki advokat srpskog porekla i predsednik nevladine organizacije Istorijski projekat Srebrenica iz Holandije, Stefan Karganović, ocenjuje u intervjuu za "Vesti" da je odluka Tribunala da dozvole Karadžiću unakrsno ispitivanje Dražena Erdemovića - jedinog pripadnika Vojske RS koji je priznao ubistva u Srebrenici, za ovaj sud veoma "riskantna", ali i "posledica pritisaka stručne javnosti."

- Odluka Sudskog veća je indirektno posledica intenzivnog javnog interesovanja za proces i pritiska opšte i stručne javnosti da suđenje Radovanu Karadžiću, a zatim i Ratku Mladiću, bude bliže profesionalnim normama koje su prihvaćene u svetu.

Međutim, za taj sud, ova odluka je jako riskantna zbog brojnih protivrečnosti u njegovom svedočenju. Videćemo da li je dozvola za ispitivanje Erdemovića, kozmetički ili suštinski ustupak.

Stefan Karganović


 

Koliko Erdemovićevo svedočenje može biti ključno za proces?
- To svedočenje će biti od ogromne važnosti, jer je Erdemović jedini svedok-učesnik u ubijanju u Srebrenici. Sve ostalo je rekla-kazala. Ukoliko se na unakrsnom ispitivanju Erdemović pokaje i počne da priča istinu to će biti od ogromnog značaja. Ali, jako važno će biti i da ako to ne uradi, a Karadžić uspe da raskrinka sve njegove izmišljotine.
 

Sudsko veće je dozvolilo ispitivanje zbog "novih informacija". Znate li o čemu je reč?
- U slučaju Erdemović, nije reč o novim informacijama, već o podvrgavanju tog lažnog svedoka onoj vrsti temeljnog unakrsnog ispitivanja koja je potrebna da bi njegove laži izašle na videlo. Pri tom, Karadžić sada zaista raspolaže nizom novog materijala o ljudskim gubicima vezanim za Srebrenicu i ostaje samo da ga svrsishodno upotrebi.
 

Šta bi, po Vama, Karadžić trebalo da pita Erdemovića?
- Bitno je da se sazna ko je i zašto formirao Deseti diverzantski odred kao multinacionalnu jedinicu, zatim kome je ta jedinica bila podređena u hijerarhijskoj strukturi i ko je izdao naređenje da se zarobljenici streljaju? Jedno od pitanja mora biti i da li je tačno da su pripadnici tog odreda bili plaćeni u zlatu i ko ih je plaćao, kada su vojnici Vojske Republike Srpske neredovno primali po nekoliko maraka mesečno?

Koliko je realno da je on zaista pobio stotinak ljudi?
- On kaže da jeste, ali na stratištu u Pilici gde je on bio prisutan pronađeno je 124 tela ubijenih lica. Izgleda da ih je sve sam pobio, pa se postavlja pitanje šta su ostali pripadnici odreda radili, a on tvrdi da su i oni ubijali. Ali, to je samo jedna od nedoumica njegovog fantastičnog svedočenja i pred Karadžićem je da sva ta pitanja razjasni.
 

Posebno o Desetom diverzantskom odredu?
- Tako je. Jer, suštinski, sve što znamo o toj jedini, potiče od Erdemovića, a zatim i iskaza njegovog kolege Marka Boškića, koji je sklopio sličan dogovor sa Sudom BiH u Sarajevu. Međutim, to su "izjave o činjenicama" koje je pisalo tužilaštvo prema svojim potrebama, a Erdemović i Boškić su to samo potpisali da bi za uzvrat dobili neverovatno blage kazne u odnosu na težinu priznatih zločina.

Krucijalno svedočenje

 

Da li je realno da ovo svedočenje promeni zvaničnu verziju događaja u Srebrenici?
- To bi bilo moguće očekivati pred stvarno objektivnim i profesionalnim sudom. Doduše, pred pravnim stručnjacima i istoričarima, nezavisno od reagovanja Haškog tribunala, to svedočenje će svakako biti krucijalno.

 

Mutan tip


Koja su Vaša saznanja o Erdemoviću?
- Erdemović je mutan tip koji je delovao u mutnim vremenima i to na sve tri zaraćene strane u Bosni. Drugo, više je nego sumnjivo da neko ko prizna da je hladnokrvno pobio stotinak ljudi robija samo tri godine zatvora.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.02.2012. 13:06
3. Тек недавно је суд у Срајеву позвао ту дружину на одговорнпст, али треба озбиљно сумњати у добре намере тог суда. Чивиков је изнео да је основано претпоставити да су ту акцију организовале стране обавештајне службе (првенствено енглески МИ6) ради подметања геноцидног злочина Милошевићу и Србима. Ердемовићу је у Хагу, замислите, суђено не за злочин против човечности, него - ако се добро сећам - за кршење обичаја рата и зато је добио минималну казну и друге бенефиције заштићеног сведока. Пошто је углавном на основу његовог лажног сведочења исконструисана пресуда о геноцидном чињењу Срба у Сребреници, било би сјајно ако се госп. Караџићу дозволи да раскринка овог пса рата и злочинца...
Sreda 15.02.2012. 12:56
1. Изузетно ценим госп. Каргановића и одајем му признање за све оно што чини за Србство. Не пада ми на памет да му се у било чему супротстављам. Само, ипак, мислим, да колико год да је ризично унакрсно испитивање Д. Ердемовића, ипак је добро да се бар покуша раскринкавање овог лажног сведока, злочинца и плаћеника. Суштину овог лажног хашког сведока изнео је часни човек Жерминал Чивиков у својој књизи "Сребреница - крунски сведок". Хашки тзв. суд договорио се са злочинцем Ердемовићем (којег му је поклонила Милошевићева власт?!) да за лажно сведочење против Милошевића и Срба добије статус заштићеног сведока и, наравно, симболичну казну.
Sreda 15.02.2012. 13:00
2. Његово сведочење је потпуно противречно и неситинито, али суд није дизволио Милошевићу тада унакрсно испитивање. Ердемовић је признао да је сам убио око 100 муслимана у Брањеву, али да је, наводно, тада убијено око 1.200 муслимана. Ердемовић је био плаћени убица и пас рата и ратовао је за све три зараћене стране. У време убијања у Брањеву његова јединица је званично била на одмору. Чивиков је доказао да Главни штаб Војске РС није био налогодавац ове акције (како је Ердемовић зове). Зна се да су он и његова дружина добили неколико килограма залата за ову акцију и да његови "другови" из акције никада нису позвани у Хаг да барем сведоче, ако не да одговарају. А знало им се пребивалиште...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online