Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 11.02.2012.
05:42
Večernje novosti A

Muslimani: Doris Pak je Dodikov plaćenik

Rijaset Islamske zajednice u BiH optužio je evropske parlamentarce Doris Pak i Bastijana Beldera za ekstremizam i vođenje psihološkog i propagandnog rata protiv bosanskih muslimana.

Veliki muftija Islamske zajednice u BiH: Mustafa Cerić
 

- Ti ekstremistički stavovi, pod plaštom borbe protiv samo njima znane islamske i muslimanske pretnje Evropi, odgovorni su za teške patnje, zločine i masovna stradanja muslimana Bošnjaka, uključujući i genocid - poručuju iz IZ.


Ova reakcija usledila je posle najave da spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta priprema rezoluciju kojom će pozvati IZ da se jasno negativno izrazi o jačanju vehabizma u BiH.


IZ odgovara Pakovoj i Belderu da šire predrasude i javno nepoverenje prema muslimanima, da ih omalovažavaju i čak prizivaju na progon muslimana zbog predrasuda, mržnje ili neodgovorne politike.


Uz ocenu da su srpski lobisti i plaćenici predsednika Srpske Milorada Dodika, muslimanski verski vrh iz Sarajeva poručuje i evropskim parlamentarcima da svojim izjavama vređaju "žrtve genocida".
 

RS nikog ne plaća

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da nisu tačni Cerićevi navodi da RS plaća pojedince u Evropskom parlamentu.
- Iz ove reakcije IZ se vidi da čim neko ne razmišlja u njihovom okviru, odmah ga proglase protivnikom. Ranije su u Sarajevu pozdravljali neutemeljene optužbe evropskih parlamentaraca na račun RS, a sad im ni oni ne valjaju - kazao je Dodik i dodao da su generalno nepotrebne rezolucije o BiH.

Rijaset IZ odbacio je optužbe za vehabizam, kao i ranije optužbe za islamski fundamentalizam i islamski terorizam i izrazio sumnju da bi nova rezolucija "mogla biti nagoveštaj novog političkog zaokreta koji u Evropi neće tolerisati drugo i drugačije".


Posle teza o "žrtvi" i "genocidu", muslimanski verski vrh u Sarajevu sada upotrebljava i novu tezu o "inkviziciji", koju je ranije uputio Katoličkoj crkvi, a sada i Evropskom parlamentu, odgovarajući na kritike zbog jačanja vehabizma u BiH.


Osim toga, reis IZ u BiH Mustafa Cerić u petak je ponovo stao u zaštitu Bošnjaka optuženih za ratne zločine u logoru "Silos" i pozvao bošnjački narod da se "probudi" i da "ne čeka da ih jednog po jednog odvode".


- Probudi se, moj narode, i nemoj čekati da jednog po jednog odvode, pa kad nas sve odvedu da tek onda shvatimo da je trebalo braniti slobodu i pravo svoga brata, kako bismo sačuvali svoju vlastitu slobodu i pravo - rekao je Cerić vernicima u džamiji u Hadžićima, prenela je Srna.


Cerić je ponovo zatražio da se uhapšenim Hadžićanima osumnjičenim za zločine u "Silosu" "odmah i bezuslovno omogući odbrana sa slobode".


"Silos" je bio mučilište za više od 600 Srba, od kojih 24 nije dočekalo oslobađanje. Među ubijenima je bilo žena, dece i starijih od 80 godina. Logor je formiran početkom rata 1992. godine, a zatvoren je 27. jauara 1996, dva meseca posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zbog zločina u "Silosu" uhapšeno je osam Bošnjaka.

POVEZANE VESTI

Subota 11.02.2012. 10:11
Dosta je vise da se Srbi smatraju nizom rasom i da se smatra kako je ubijanje Srba bilo normalno! Moramo zastititi svakog Srbina bez obzira gde zivi...a i za svakog ubijenog se MORA NACI UBICA I DA ODGOVARA!
Subota 11.02.2012. 13:20
Ceriću što ne pričaš preko koga nabavljaš svinjsku slaninu i mast za ličnu upotrebu?
Nedelja 12.02.2012. 01:24
bože što mu ne podariš razum da prestanu više.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online