Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.01.2012.
22:06
Beta A

"Rešiti slučaj Dobrovoljačka pre formiranja Saveta"

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da se pre formiranja novog Saveta ministara BiH moraju rešiti mnoga pitanja, među kojima i slučaj "Dobrovoljačka".

Predsednik RS: Milorad Dodik
 

"Mislim da će se morati usvojiti zakon o popisu stanovništva, rešiti problem budžeta i problem sistema državne pomoći, te dogovoriti održiv koncept u slučaju 'Dobrovoljačka' i tek onda formirati Savet ministara", rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

"Odluka tužilaštva provokacija za Srbe"

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić ocenio je da odluku o obustaljanju istrage protiv 14 lica u predmetu "Dobovoljačka" treba gledati, ne kao oslobađajuću za sarajevske zločice nego kao provocirajuću za Srbe, i kao deo celog mozaika sračunatog na provokacije Srba i Republike Srpske, kako bi se izazvala reakcija koja bi poslužila za konačno unitarističko rešenje, za potiranje i Srba i njihove Republike.

"Stoga najodgovorniji politički akteri u Republici Srpskoj moraju imati političku jasnoću i nacionalnu odgovornost kakva se demonstrira sutrašnjim razgovorom i dogovorom SNSD-a i SDS-a", istakao je Vasić u pisanoj izjavi.
On je upozorio da odluka Tužilaštva BiH "uopšte nije zanemarljiv incident u sistemu nelegalnog i neustavnog Suda i Tužilaštva BiH" i da nije stvar jednog nejasno promijenjenog pravilnika ili voluntarizma međunarodnog plaćenika.

Dodik je kazao da njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) nisu protiv formiranja Saveta ministara BiH, ali je dodao da se pre toga moraju ispuniti neke stvari i da žele da vide konkretne poreze "s druge strane".

"BiH može da funkcioniše isključivo ako se vrati izvornim dejtonskim nadležnostima", ocenio je Dodik.

Prema njegovim rečima, prenos nadležnosti sa entitetskog na držvani nivo, kao što je to bilo u slučaju Suda i Tužilaštva BiH, samo "prave razdor u BiH".

Dodik je ocenio da su strane sudije i tužioci ostali u državnom sudu i tužilaštvu po nalogu visokog predstavnika, koji, kako je istakao, "snosi potpunu odgovornost za dalji razvoj situacije".

Predsednik RS je poručio da je potpuno neprihvatljivo obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka", ocenjujući da je vidljivo da se odugovlači s procesuiranjem zločina nad Srbima "sa očiglednom namerom da se izgube dokazi i pomru svedoci".

Dodik je najavio da će RS uložiti žalbu na odluku Tužilaštva BiH da obustavi istragu protiv 14 osoba osumnjičenih za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kao i da će tražiti izuzeće stranih tužilaca i njihovo izbacivanje iz zemlje.

"Uvek ćemo afirmisati pravo da održimo referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, a vreme za njegovo održavanje mora biti pažljivo odabrano. Ostavićemo mogućnost da se nastavi strukturalni dijalog o pravosuđu i ukoliko on ne odgovori na pitanja o ustavnosti ovih institucija, referendum nam uvek stoji na raspolaganju. Od njega
nikada nismo odustali", istakao je Dodik.

On je još podržao napore Hrvatske da postane punopravna članica Evropske unije, pozivajući na sutrašnju referendumsku podršku priključenju te susedne zemlje EU, jer je to "veoma važno i za RS i BiH".

Predsednik RS je kazao i da je njegova višednevna poseta Izraelu bila veoma uspešna i dugoročno značajna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online