Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.01.2012.
13:49
Srna A

"Dve srpske države na Balkanu najbolje rešenje“

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Rajko Vasić ocenio je da je ideja o dve srpske države, Srbiji i Srpskoj, jedna od najpozitivnijih srpskih ideja nakon Drugog svetskog rata.

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata: Rajko Vasić
 



Vasić kaže da je ta deja, o kojoj ovih dana povodom dvadeset godina postojanja Republike Srpske raspravljaju beogradski intelektualci, na tragu političkih koncepata koji nisu uspeli da se probiju na veliku predratnu i ratnu scenu, a po kojima su Srbi trebalo da učine sve da ostanu kao deo Hrvatske i Kosova i tako, nakon raspada SFRJ, igraju jednu od nezaobilaznih ključnih uloga u tim područjima.


"Teško je istoriografski istražiti sve činjenice, ali je po mom mišljenju vrlo blizu istine da je predratno, ratno i poratno političko, inteklektualno i duhovno vođstvo Srba u BiH oduvek imalo koncepciju zasebne srpske države u BiH. Otuda je i potekao prvi naziv - Srpska Republika BiH", rekao je Vasić Srni.


On je dodao da se ideja takozvane velike Srbije u proteklih trideset godina pokazala kao tuđa, satanizujuća ideja po Srbe, te da je poslužila kao opravdanje za sve što se dogodilo Srbima na prostoru bivše SFRJ, a i danas se iz Sarajeva lansira svakog dana kada Srbe i Srpsku treba oblatiti za navodne fašističke i agresorske ideje i praksu.


"Dve srpske države, kada jednog dana dođe do toga, biće najbolji izraz snage, realiteta i demokratičnosti srpskog naroda i pobijanje svih negativnih konotacija koje su međunarodni i lokalni fanatici lepili za obraz Srbima po formuli `oružja za masovno uništenje", naveo je Vasić.


Pojedini politički analitičari i istoričari u Srbiji ocenjuju da bi Srbija i Republika Srpska najbolje funkcionisale kao dve susedne zemlje koje najprisnije sarađuju u svim oblastima, jer dele isti etnički i kulturni prostor.

Neven Cvjetićanin sa Instituta društvenih nauka ističe da je u trenutnoj konstelaciji snaga između velikih sila scenario osamostaljenja Republike Srpske veoma malo izvjestan, a ukoliko do toga i dođe, za Srbiju bi najbolje bilo da Srpska bude samostalna država.

Istoričar Srđan Cvetković kaže da iako Republika Srpska nije međunarodno priznata, odnos Srbije i Srpske funkcioniše na nivou susjeda koji dijele isti etnički i kulturni prostor i razdvaja ih meka granica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online