Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 28.12.2011.
13:04
P. Arsić - Vesti A

Srbi prete seobom iz Srebrenice

Bošnjačke partije ponovo su pokrenule ofanzivu prema zapadnim ambasadama za očuvanje lokalne vlasti u Srebrenici. Baš kao i 2008. godine, i ovaj put lobiraju za izmene Izbornog zakona BiH koje bi Srebrenici obezbedile posebna izborna pravila, odnosno, da se na biračkom spisku nađu i oni koji ne žive u Srebrenici ali su tamo živeli 1991. godine.

Iako u Srebrenici živi 75 odsto srpskog stanovništva, od 2008. godine na vlasti su Bošnjaci
 

Predsednik RS Milorad Dodik potvrdio je da ideja o tome da Srebrenica dobije poseban status prilikom glasanja na lokalnim izborima već polako kruži u nekim diplomatskim krugovima.


- To nije tema, niti može da bude na dnevnom redu. Ja sam već imao razgovore sa ambasadorima koji pokušavaju da vide na koji način se to može desiti. Ali, to se neće desiti i ne može da bude na dnevnom redu - rekao je Dodik.


On je poručio da će učiniti sve s lokalnim političkim partijama, pre svega sa SDS, da se dođe do dogovora o zajedničkom kandidatu kako bi se osigurala pobeda srpskog kandidata.
 

Daju nam samo mrvice

Predsednik NVO "Vrela Guber" Bratislav Vukosavljević kaže da nije isključeno da Srbi iz Srebrenice, ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune, potpuno blokiraju i rad lokalnog parlamenta.
- Ovako više ne ide, i tačka! Srbi u Srebrenici nemaju nikakvu šansu za zaposlenje, prilikom raspodele donacija za nas ostaju mrvice ili čak ni toliko, diskriminisani smo na ulici, u opštini, sudu i policiji. Kakav je ovo život i gde nas sve ovo vodi - pita se ogorčeni Vukosavljević.

Identičan stav imaju i u SDS-u, čiji je Glavni odbor usvojio zaključak da promena izbornih pravila za Srebrenicu ne može biti tema razgovora. Takođe, iz ove partije su pozvali sve srpske partije da se dogovore o zajedničkom kandidatu za načelnika ne samo u Srebrenici, nego i u Bratuncu, Vukosavlju i Goraždu.


Predsednik opštinskog Udruženja porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Srebrenici, Mladen Grujičić, kaže da su sve srpske nevladine organizacije ovog puta zaista čvrsto opredeljene da pritiskom na nadležne institucije izbore ravnopravan položaj za Srbe u Srebrenici. U protivnom, tvrdi, srpsko stanovništvo će kolektivno iseliti iz ovog grada.


- Nećemo više ćutke pristajati da Centralna izborna komisija BiH jedna pravila određuje za Srebrenicu, a druga za sve ostale opštine u RS i BiH - kategoričan je Grujičić.
On dodaje da u Srebrenici trenutno živi 75 odsto srpskog stanovništva, ali da više od jedne decenije nemaju nikakav uticaj na rad opštinske administracije i drugih institucija lokalne vlasti.


- Već 12 godina funkciju načelnika opštine obavlja Bošnjak, funkciju zamenika načelnika takođe, na čelu Osnovnog suda je Bošnjak, na čelu lokalne policije je Bošnjak, sve važnije direktorske funkcije u lokalnim firmama opet drže Bošnjaci - kaže Grujičić.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.12.2011. 13:53
Ko se nalazi u Republici Srpskoj...zna se i koji zakon vrijedi za njega...Srebrenica je u Republici Srpskoj!!!
Četvrtak 29.12.2011. 02:47
Још један доказ колико је власт у Српској неспособна да се супротстави муслиманском екстремизму. Вратите нам Радована, Додика у апс.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online