Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 16.12.2011.
22:55
Srna A

Optuženi za ratne zločine nad Srbima na Baniji

Županijsko tužilaštvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv Vladimira Milankovića i Draga Bošnjaka zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima na širem području Siska i Banije.

Milanković, kome se u saopštenju osječkog tužilaštva navode samo inicijali, tereti se da je od sredine jula 1991. do sredine juna 1992. godine kao komandant policijskih snaga na širem području Siska i Banije počinio krivična dela u kojima je usmrćeno 24 civila.

U optužnici se navodi da Milanković, iako je bio dužan, nije preduzeo ništa da se nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje spreče, suzbiju i kazne.

Koristeći se svojim ovlašćenjima komandanta svih policijskih jedinica, Milanković je sprečavao preduzimanje potrebnih mera i radnji neophodnih za utvrđivanje neposrednih počinioca i na taj način odobravao nezakonite radnje i ohrabrivao podređene da ih preduzimaju, pri čemu je i lično učestvovao u zlostavljanju i napadima na civile, te naredio protivzakonita zatvaranja većeg broja civila srpske nacionalnosti.

"U ovim postupanjima je usmrćeno 24 civila", navodi se u optužnici i dodaje da je Milanković bio ovlašćen za izdavanje naredbi pripadnicima svih policijskih jedinica i odgovoran za poštovanje i primenu ratnog i humanitarnog međunarodnog prava o bezbednosti i zaštiti civila na tom području i za humano postupanje prema ratnim zarobljenicima.

Drago Bošnjak, kome se u saopštenju osječkog tužilaštva navode samo inicijali, tereti se da je u drugoj polovini avgusta 1991. godine, na širem području Siska i Banije kao pripadnik specijalne jedinice policije "Vukovi", zajedno sa više za sada nepoznatih pripadnika te jedinice, likvidirao osmoro srpskih civila.

On se tereti da je organizovao i predvodio grupu nepoznatih pripadnika jedinice policije "Vukovi" sa kojima je neovlašćeno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti.

Protiv okrivljenih koji su u zatvoru od 21. juna predloženo je produženje pritvora zbog naročito teških okolnosti pod kojima su dela počinjena.

Đuro Brodarac

Sa Milankovićem i Bošnjakom 21. juna uhapšen je i bivši sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac, koji je bio na najvišem položaju u strukturi hrvatskih policijskih i vojnih snaga na području Siska.

Brodarac, koji se smatra najodgovornijim za zločine nad Srbima u Sisku, umro je u zatvoru u Osijeku.

Za vreme njihovih mandata na području Banije likvidirano je i nestalo stotinjak srpskih civila, a istraga je bila koncentrisana na ubistva desetak uglednih sisačkih Srba.

Procenjuje se da je na području Siska ubijeno od 100 do 600 civila, najčešće srpske nacionalnosti. Neki su ubijani po kućama i dvorištima, neki odvođeni u improvizovane logore u lečilištu Jodno ili naselju omladinskih radnih akcija na mučenje i likvidaciju, pa su neka tela nađena na obalama Save i drugim mestima.

POVEZANE VESTI

Petak 16.12.2011. 23:06
HA, HA, ne ide se to samo tako u EUtanaziju, koja će sad sve više KUC, KUC, ZVRC, ZVRC - "Jeste raščistili sve svoje zločine ili ne, skoro će 13. VII. 2013.?" HA, HA, HA!!!
Subota 17.12.2011. 03:02
neka me neko ne svati pogrešno,ali ja bi najviše volio da se ovaj rat koji traje od 1991.g. već jednom završi.niko od nas koji smo sve izgubili nema nikakve koristi što se on samo nastavlja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online