Petak 16.12.2011.
22:55
Srna

Optuženi za ratne zločine nad Srbima na Baniji

Milanković, kome se u saopštenju osječkog tužilaštva navode samo inicijali, tereti se da je od sredine jula 1991. do sredine juna 1992. godine kao komandant policijskih snaga na širem području Siska i Banije počinio krivična dela u kojima je usmrćeno 24 civila.

U optužnici se navodi da Milanković, iako je bio dužan, nije preduzeo ništa da se nasilni ulasci u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje i zastrašivanje, fizičko i psihičko zlostavljanje spreče, suzbiju i kazne.

Koristeći se svojim ovlašćenjima komandanta svih policijskih jedinica, Milanković je sprečavao preduzimanje potrebnih mera i radnji neophodnih za utvrđivanje neposrednih počinioca i na taj način odobravao nezakonite radnje i ohrabrivao podređene da ih preduzimaju, pri čemu je i lično učestvovao u zlostavljanju i napadima na civile, te naredio protivzakonita zatvaranja većeg broja civila srpske nacionalnosti.

"U ovim postupanjima je usmrćeno 24 civila", navodi se u optužnici i dodaje da je Milanković bio ovlašćen za izdavanje naredbi pripadnicima svih policijskih jedinica i odgovoran za poštovanje i primenu ratnog i humanitarnog međunarodnog prava o bezbednosti i zaštiti civila na tom području i za humano postupanje prema ratnim zarobljenicima.

Drago Bošnjak, kome se u saopštenju osječkog tužilaštva navode samo inicijali, tereti se da je u drugoj polovini avgusta 1991. godine, na širem području Siska i Banije kao pripadnik specijalne jedinice policije "Vukovi", zajedno sa više za sada nepoznatih pripadnika te jedinice, likvidirao osmoro srpskih civila.

On se tereti da je organizovao i predvodio grupu nepoznatih pripadnika jedinice policije "Vukovi" sa kojima je neovlašćeno lišavao slobode, zlostavljao i usmrćivao osobe srpske nacionalnosti.

Protiv okrivljenih koji su u zatvoru od 21. juna predloženo je produženje pritvora zbog naročito teških okolnosti pod kojima su dela počinjena.

Đuro Brodarac

Sa Milankovićem i Bošnjakom 21. juna uhapšen je i bivši sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac, koji je bio na najvišem položaju u strukturi hrvatskih policijskih i vojnih snaga na području Siska.

Brodarac, koji se smatra najodgovornijim za zločine nad Srbima u Sisku, umro je u zatvoru u Osijeku.

Za vreme njihovih mandata na području Banije likvidirano je i nestalo stotinjak srpskih civila, a istraga je bila koncentrisana na ubistva desetak uglednih sisačkih Srba.

Procenjuje se da je na području Siska ubijeno od 100 do 600 civila, najčešće srpske nacionalnosti. Neki su ubijani po kućama i dvorištima, neki odvođeni u improvizovane logore u lečilištu Jodno ili naselju omladinskih radnih akcija na mučenje i likvidaciju, pa su neka tela nađena na obalama Save i drugim mestima.

2024 © - Vesti online