Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 28.11.2011.
12:21
Đ. Barović - Vesti A

U Obrovcu samo osmoro srpske dece

Pre oko pola meseca u selu Biljanima Gornjim kod Benkovca uništena je kuća srpskog sveštenika Dalibora Radmanovića. Nepoznati počinioci su najpre sve opljačkali, a onda u svakoj od soba napravili po lomaču koje su zapalili.

Ovaj slučaj je policiji prijavio protonamesnik Saša Drča iz Obrovca koji u razgovoru za "Vesti" kaže da nije u pitanju obična krađa, već pokazivanje besa i mržnje u najgorem obliku, ali da je to najmanji problem za Srbe u ovom delu Hrvatske.


- Na sreću tih incidenata je sve manje. Ovog leta, na plaži Sedlo, na koju dolaze isključivo Srbi nekoliko dana zaredom su bili ispisani uvredljivi grafiti tipa "Četnici nema oprosta". Ali, generalno, situacija je mnogo bolja nego ranijih godina.


Da li je policija uhapsila počinioce?

Malo je povratnika


Ima li života u Obrovcu?

- Teško je jer se malo ljudi vratilo. I oni što su došli imaju problem oko zaposlenja. Najveći problem je za mlade šta posle osmogodišnje škole. Svi uglavnom odlaze u Srpsku gimnaziju u Zagrebu ili ka Novom Sadu, u Srbiju. Za sada se niko od njih ne vraća.

- Koliko znam i dalje traga za njima. Doduše, policija i dalje traga i za ikonama i drugim vrednostima koje su opljačkane iz hrama Svete trojice u Obrovcu. Reč je dvadesetak izuzetno vrednih ikona i maketi crkve u srebru koja je svojevremeno procenjena na oko 10.000 evra. U nezvaničnim informacijama, navodno je taj lopov pronađen, ali nijedan predmet nam nije vraćen.


Kako je danas živeti u Obrovcu?

- U ovom delu severne Dalmacije Srbi su pre rata činili većinsko stanovništvo, a danas su uglavnom u okolnim selima. Apsurd je da je čak 80 odsto kuća obnovljeno, ali da u njima nema nikoga. Većinom su ili u Srbiji ili širom dijaspore i dolaze samo preko leta. Ipak, imamo sreće pa barem više nema bezbednosnih problema. Ostali su samo oni životni.
 

Na šta mislite?

- Dovoljno je da kažem da je u Obrovcu ukupno osmoro srpske dece, od kojih su troje mojih. Ja sam za poslednjih sedam godina imao ukupno četiri venčanja, ali nijedno nije bilo u gradu. Godišnje imam po 40-tak sahrana i tek tri ili četiri krštenja. Pritom i dalje imamo ozbiljan problem sa matičnim knjigama rođenih, venčanih, krštenih i umrlih. Od cele parohije imam samo jednu iz Žegara u kojoj su podaci od 1968. do 1995. godine i to je sve. Ostalo ne postoji više.

A kada je reč o crkvama?

- Kada sam došao u Obrovac na službu, nisam imao gde ni da stanujem ni gde da služim. Crkva je bila devastirana, pogodila je granata tokom akcije Maslenica, a unutra se zakotilo na stotinu golubova. U selima Žegare i Bilišani je krov pao, a u Zelengradu i Medviđi crkva je zapaljena. U Parčićima je hrvatska država prisvojila našu crkvu Svetog Ilije kao katoličku.


Nije valjda sve toliko crno?

- Lepa stvar je što smo zahvaljujući našim ljudima širom dijaspore za poslednjih sedam godina obnovili sedam crkava, uključujuči i Parohijski dom. Nešto je pomagalo ministarstvo, nešto grad Obrovac, ali mahom su to bile donacije naših iz dijaspore. Jedan od značajnijih donatora obnove ckrve u Zelengradu je naš NBA košarkaš Vladimir Radmanović, kome je žena iz ovog mesta.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 12:33
ustashka-jezuitska zakletva: ‎''Ja (ime i prezime) sada u prisutnosti svemogućeg Boga, svete device Marije, svetog 21 Mihajla arhanđela, svetog Jovana Krstitelja, svetih apostola, svetog Petra i svetog Pavla i svih svetaca i sakralnih hostija neba, obećavam i izjavljujem da ću, kada bude povoljna prilika, voditi nemilosrdan rat, potajno i javno, protiv svih jeretika, protestanata i liberala, kao što sam usmeren i upućen, da ću ih istrebiti sa lica zemlje i da neću poštedeti nikoga, bez obzira na starost, pol i uslove; da ću ih vešati i paliti, pustošiti, guliti kožu, daviti i pokopavati žive, parati stomake i utrobe njihovih žena i razbijati glave njihove dece o zidove, da satrem zauvek
Sreda 30.11.2011. 09:36
ne mogu da se ne setim leta 1988 i odlaska u te krajeve prvo na more u mesto Karin gde je dosta srba imalo vikendice..obilazila sam i druga sela sva ova gorepomenuta i osetila bogami itekako napetost koja je vladala medju narodom...Igrom slucaja nasla sam se i na jednoj sahrani u selu Kula gde su Srbi odrzali i jedan reklo bi se politicki oprost od tog coveka sto sam smatrala opasnim jer je isprovocirao hrvate...otisla sam ranije sa prijateljima a na groblju je nastao pravi rat...hrvati su gadjali ciglama i kamenjem narod koji je bezao i pravo je cudo da niko nije povredjen...kasnije dok smo u dvoristu pili vino pitam ih kako mogu ovo da izdrze...kazu naviklo se...danas ih eto skoro i nema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online