Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Petak 11.11.2011.
13:03
Z. Tmušić - Vesti A

Rus daje život za srpsku braću

U nedelju po podne, na Vojničkom groblju u Višegradu, tokom otkrivanja spomenika ruskim dobrovoljcima koji su se borili u srpskim jedinicama tokom minulog rata u Bosni, jedan korpulentni mladić je i stasom i glasom i svojom pričom privlačio pažnju skoro svih učesnika velikog čina srpske zahvalnosti ruskoj braći po krvi i veri.

Živi na Palama: Aleksej Aleksandrov

Aleksej Aleksandrov (26) je sin Aleksandra Aleksandrova iz Sankt Peterburga, ruskog dobrovoljca koji je poginuo u ratnim okršajima 21. maja 1993. godine blizu Sarajeva.

Nosio je uniformu Vojske Republike Srpske i, kako svedoče neki od njegovih saboraca tokom ranijih ratnih okršaja kod Višegrada i Skelana, bio je borac koga bi poželela svaka vojska na svetu.


Kao Bikavac, visoki i široki Aleksej je imao samo sedam godina kad mu je otac, prilikom odlaska na Balkan, ostavio zavet:


- Rekao mi je tada da ide da ratuje za svoju pravoslavnu srpsku braću i da ja, ako se njemu nešto desi, moram jednog dana doći u Srbiju i Bosnu, upoznati srpski narod i ako zatreba isto ga braniti... Eto, već pet godina živim na Palama i osećam se odlično - započeo je Aleksej svedočenje o ispunjenju očevog zaveta.

Živim svoj život

- Ne znam da li neki Bošnjaci sa kojima povremeno imam kontakt znaju da je moj otac ratovao i dao život za Srpsku, ali to me ne interesuje. Ja ovde živim svoj život, trudim se da nikoga ne opterećujem sa pričom o mom ocu. Za sada nisam imao problema niti u Srpskoj, niti u Federaciji. Mislim da su ovde ljudi hiljadu puta bolji od onih slika kakve u svetu kruže o njima. Ovaj narod treba dobro upoznati da bi ga zavoleo - kaže Aleksej.

Ipak, prvo je prelistao nekoliko stranica iz ratne priče o junačkom stradanju njegovog oca.


- Otac je bio vojni inženjer i često je, poslom, tokom svog radnog veka putovao u Srbiju i Bosnu, upoznavao tamo ljude, družio se sa njima i pričao o njima. On je zaista bio zaljubljen u tu srpsku dušu. I kad je počeo rat u Bosni odmah je spakovao stvari i rekao: "Idem". Niko ga od toga nije mogao odvratiti - priča Aleksej.


Pukovnik Aleksandar Aleksandrov je posle nekoliko žestokih ratnih okršaja u okolini Višegrada, ranjen na ratištu blizu Skelana. Teška rana i dugo lečenje u Sankt Peterburgu nisu pokolebali Aleksandra. Obećanje dato nekim srpskim saborcima da će se vratiti održao je i samo što su rane zacelile, ponovo se vratio. Na žalost, veliko junačko srce odvelo ga je u smrt na sarajevskom ratištu.


- O smrti mog oca mnogi su mi pričali i sve te priče mogu da stanu u jednu reč. Otac je bio "junak" i junački je poginuo. Ponosan sam na njega - kaže Aleksej, koji je nakon rata od Republike Srpske dobio očevu penziju, a kad je napunio još neku godinu setio se i zaveta.

Vojničko groblje u Višegradu: Spomenik ruskim dobrovoljcima

- Dolazio sam nekoliko puta sa majkom na Pale, pričao o tome da bih želeo da tu živim i na nagovor nekih očevih saboraca odlučio da na Palama upišem fakultet 2006. godine. U stvari, nisu oni mene mnogo ni nagovarali - kaže kroz osmeh Aleksej, koji je na paljanskom Univerzitetu upisao srpski jezik i književnost i već stigao do kraja.


- Ostalo mi je još nekoliko ispita i gotovo. A posle, videćemo, postoje razne kombinacije. Danas živimo u vremenu kad se malo toga može pouzdano planirati.
O studentskim danima u zemlji, za koju je njegov otac položio život i svojim srpskim prijateljima, Aleksej priča sa puno ljubavi i poštovanja.


- Verujte, dani i godine provedeni u ovoj zemlji za mene su nešto veliko, gotovo sveto. Ovde sam stekao mnogo, mnogo prijatelja, imam ih u gotovo svakoj varošici u Bosni. Gde god maknem, sretnem nekog jarana, neko na koga mogu da računam i ko na mene može da računa u svakom trenutku.


Aleksej nevoljno priznaje da je zbog napunjenih 26 godina izgubio pravo na očevu penziju i da se sada malo teže finansijski snalazi na Palama. Međutim, kaže, uspeva da preživi zahvaljujući tome što povremeno nešto prevede ili nađe drugi posao.


- Dobro, nešto pošalju mati i baba od kuće, nešto se ovde zaradi, nije problem. Bitno je da ću još malo završiti fakultet, a posle može da se desi svašta - ponovo širi osmeh Aleksej, teško priznajući kako je na nekoliko koraka od bračnih voda sa devojkom Milicom, "kršnom Hercegovkom".


- Samo, pazite "Vesti", ako Milica ovo pročita mogu da se pakujem i vraćam u Rusiju!
Na kraju, Aleksej je još priznao da bi, ako zatreba njegovoj braći, krenuo očevim putem i da bi, ako zatreba njegovoj braći, dao i ono što je dao njegov otac.


Kad čovek upozna Alekseja Aleksandrova i, uz to, čuje sa strane nekoliko sjajnih reči o ovom ruskom mladiću, ostaje mu samo da sebi kaže: "Danas sam imao mnogo sreće".
 

Obećanje

Tokom otkrivanja i osvećenja spomenika ruskim dobrovoljcima, Aleksej je prišao spomeniku, klekao ispred njega i poljubio očevo ime koje se, zajedno sa još 36 ruskih dobrovoljaca, nalazi uklesano u podnožju kamenog spomenika.
- Ovo je za mene veliki znak srpske zahvalnosti mom ocu i njegovim drugovima koji su dali život za ovu zemlju. Uvek ću ovde dolaziti i paliti sveće za oca i njegove saborce - obećao je Aleksej.

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2011. 13:16
dok postoji rusija,postojace i Srbija Srbija-Rusija-Grcka-Braca-Zauvek
Petak 11.11.2011. 14:03
Тешко је прочитати, а не заплакати.
Petak 11.11.2011. 15:58
Slava tvomk ocu i njemu slicnim !!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online