Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 30.10.2011.
16:03
Srna A

Spaseni paraglajderi iz minskog polja

Slovenački paraglajder pao je u nedelju u minsko polje na Jahorini, zadobivši pri tom još neutvrđene povrede, saznaje Srna. Akcija evakuacije povređenih slovenačkih turista je, uprkos magli, uspešno završena i svih pet lica je spašeno, potvrdio je Srni rukovodilac Gorske službe spašavanja Jahorina Miro Kalem.

Foto: Arhiva

Načelnik Štaba Civilne zaštite Pale Dragan Elek potvrdio je Srni da su ekipe Gorske službe spašavanja, policija i demineri stigli na mesto gde je pao slovenački paraglajder, na vrh Košuta na Jahorini i da se nalaze u blizini jednog od povređenih. 


"Prišli smo jednom od njih na nekih 20 do 30 metara. Vidimo da se pomera, daje znakove života. Dalje od njega, ima još povređenih, ali ne znamo tačan broj. Izgleda da su oni u boljoj situaciji, jer su se čuli, ali sada ih ne vidimo od magle", objasnio je Elek.


On je naglasio da je spašavanje povređenih otežavala magla koja smanjuje vidljivost na 20 metara, a ne dozvoljava ni helikopteru da se spusti. Paraglajder je pao na izuzetno nepristupačnom terenu, znatno udaljenom od putne komunikacije i skijaških terena Olimpijskog centra Jahorina.

Nakon izvesnog vremena, trojica Slovenaca su bila u bezbednoj zoni, a dvojica u zoni minskog polja, od kojih je jedan zadobio teške povrede donjih ekstremiteta i helikopterom Eufora je transportovan do zdravstvene ustanove.

Nakon što je deminerski tim uspio da deminira deo terena kako bi se moglo pristupiti akciji spašavanja povređenog, kaže Miro Kalem, pripadnici Gorske službe spašavanja Jahorina i Civilne zaštite Republike Srpske uspeli su da priđu povređenom, pruže mu prvu pomoć i izvuku ga na bezbedno.

"Polomljene su mu obe noge i krvario je. Pružili smo mu prvu pomoć i izvukli na bezbedno, a onda je sanitetom Doma zdravlja Pale transportovan do helikoptera Eufora koji ga je odvezao do prve zdravstvene ustanove", rekao je Kalem i dodao da su drugog nepovređenog Slovenca koji je bio u zoni minskog polja izvukli pripadnici Eufora.

On je rekao da je, nakon dobijene informacije da je slovenački paraglajderista uletio u minsko polje i da je teško povređen, odmah alarmirao kompletnu Gorsku službu spašavanja Jahorina, te pozvao Republičku upravu Civilne zaštite i načelnika Civilne zaštite Pale, dok je Eufor odmah ponudio svoje helikoptere, koji su došli na lice mesta.

Kalem je pohvalio Republičku upravu Civilne zaštite i deminerski tim koji je uspeo da deminira deo terena kako bi spasioci mogli bezbedno da priđu do povređenog.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.10.2011. 16:08
Pustite coveka neka seta malo po prirodi.
Nedelja 30.10.2011. 18:10
Strahota !Te mine ce jos kozna koliko godina da seju smrt bez obzira ko ih je postavio.
Ponedeljak 31.10.2011. 01:14
dal bi ovo objavili da je to bio srpski turista?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online