Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 04.10.2011.
13:18
P. Arsić - Vesti A

Ministar štiti borce džihada

Bosna i Hercegovina nije učinila ništa na rešavanju problema ekstremističkih islamskih pokreta koji postaju pretnja i evropskoj bezbednosti. Ovo je izjavila za ''Vesti'' predsedavajuća Komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić povodom informacija koje su se pojavile u ''Štutgartskim novinama'', a u kojima se tvrdi da ''ekstremna islamistička organizacija pod nazivom "Poziv u raj" (selafijski pokret), vrbuje ispred džamija u BiH zainteresovanu omladinu na trodnevnu obuku u Renu u pokrajini Hesen''.

U tekstu pod naslovom ''Alahovi ratnici na rajskom putu'', ''Štutgartske novine'' objavile su da je obuka trebalo da bude održana od 14. do 16. oktobra u omladinskom odmaralištu Oberbernhards. Najavljeni predavači su poznata imena salafističke scene u Evropi: Mohamed As-Sinkiti, Abu Anas, Neil Bin Radhan i Abu Džibril. Iako je ovo bio alaram za nemačke bezbednosne službe, one u BiH su o čitavom slučaju bile neinformisane kada smo ih kontaktirali u petak.

Ministar bezbednosti Sadik Ahmetović rekao nam je tada da nije obavešten o slučaju o kome su pisale nemačke novine, ali da Ministarstvo bezbednosti prati sva sumnjiva lica i ima dobru saradnju sa nemačkim službama.

- Razmenjujemo informacije sa nemačkim službama, obaveštavamo ih o namerama prelaska granice i zajedno vršimo nadzor nad sumnjivim osobama - rekao nam je Ahmetović.

Kada je već saznao od nas da Nemci prate aktivnosti bosanske ekstremne organizacije ''Put u raj'', ministar je u centralnom ''Dnevniku'' Radio-televizije Republike Srpske bio nešto obavešteniji, pa je izjavio da ''ima informaciju da će skup u Nemačkoj biti otkazan''.

Bosna crna mrlja Evrope


Borislav Bojić, član Komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH, podseća na priznanja američkih obaveštajaca koji su tokom rata bili u BiH, da Amerika ne sme dozvoliti stvaranje čisto islamske države koja bi bila baza za islamski terorizam.
- Ekstremni islamski pokreti, nažalost, u BiH imaju svoje političke pokrovitelje i, bojim se, da nam se može desiti da postanemo crna mrlja Evrope upravo zbog ovakvih stvari kao što je ovo dešavanje u Nemačkoj - kaže Bojić.

 


Uporište u džamiji Kralj Fahd
 

Ekstremna organizacija ''Put u raj'', prema našim saznanjima'', svoje uporište ima u sarajevskoj džamiji Kralj Fahd i Maoči. Prošle godine su u gradovima u Federaciji organizovali tribune pod nazivom ''Moj put u islam''. Jedna od tih tribina bila je u Maglaju, gde su pripadnici ove organizacije pokušali pravoslavnog i katoličkog veroučitelja prisiliti da pređu i islam.


Organizacija ''Put u raj'', kao što su "Vesti" objavile, regostrovana je kao Udruženje građana i sedište joj je u Tuzli. Svoje aktivnosti uopšte ne skriva, mada one očigledno nisu predmet pažnje Ministarstva bezbednosti, pa tako čak ima i svoju veb stranicu (www.puturaj.com ) na kojoj se još uvek nalazi poziv za seminar u Nemačkoj.
 

Predsedavajuća Komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Dušanka Majkić ističe da su ekstremne islamističke organizacije jedan od najvećih bezbednosnih problema BiH koji svoje krake širi i na Evropu.

- Ministarstvo bezbednosti koje bi trebao da se bavi time nikada nije ozbiljno odgovorilo čak ni na jedan teroristički akt u BiH, a kamoli onaj u svetu koji vodi korene odavde. Nemoguće je da zemlja koja ima ovakvog ministra bezbednosti (Sadik Ahmetović), koji predstavlja podršku selafijama i vehabijama, a koji treba da odlučuje o borbi protiv terorizma, vodi uspešnu borbu sa pretnjama i izazovima ne samo po bezbednost BiH, već evo i Evrope - kategorična je Majkićeva u izjavi za ''Vesti''.

Ona tvrdi da je ''Ahmetović prva smetnja da se stvari počnu rešavati'' i podseća da su bezbednosne službe zatajile i u slučaju Maoče i napada terorista na policijsku stanicu u Bugojnu. 

POVEZANE VESTI

Utorak 04.10.2011. 13:24
ma shta saradjujete sa Nemcima....oni taj dzihad kod nas i podrzavaju....ko je osudjen od islamista....skoro niko....dudakovic se shepuri i pored video dokaza o masakrima, oric takodje, divjak, ganic i ostali.....propali ste ako tako nastavite....
Utorak 04.10.2011. 21:51
Pa njima je u BiH kao bubregu u loju...zapadu odavno poznato, samo zabole ih kada nisu u njihovoj zemlji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online