Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 07.09.2011.
22:10
Beta A

Gotovina od Srbije traži dokumenta o Oluji

Odbrana hrvatskog generala Ante Gotovine zatražila je po drugi put od Haškog tribunala da Srbiju obaveže na dostavljanje dokumenata o operaciji Oluja.

General Ante Gotovina na suđenju u Hagu
 

Pozivajući se na zapisnike sa sednica Vrhovnog saveta odbrane SRJ, odbrana, u danas objavljenom zahtevu tvrdi da vlasti Srbije poseduju izveštaje o Oluji koje su morali da napišu oficiri Vojske Jugoslavije koji su bili na službi u armiji Republike Srpske Krajine.

Gotovinini branioci tvrde da su više puta pisanim zahtevima pokušali da od Srbije dobiju te dokumente, ali da im iz Beograda nije stigao nijedan odgovor. Poslednji put, odbrana je 19. jula pisala šefu Nacionalnog saveta za saradnju Srbije s tribunalom Rasimu Ljajiću.

Apelaciono veće Tribunala je tog dana odbilo prvi zahtev Gotovinine odbrane da Srbiju obaveže na dostavljanje dokumenata, uz ocenu da zvanični Beograd to nije izričito odbio.

U zahtevu upućenom 7. septembra, Gotovinini branioci, međutim, navode da je od njihovog prvog obraćanja vlastima Srbije prošlo tri meseca i da je sada jasno da one ne žele da odgovore.

Generala Gotovinu, koji je komandovao Olujom, Tribunal je u aprilu nepravosnažno osudio na 24 godine zatvora zbog progona Srba iz Kninske krajine 1995.

Dokumenta koja traži Gotovina

U prvom zahtevu, podnetom krajem juna, branioci Gotovine citirali su
zaključak sa sednice VSO SRJ, održane 29. avgusta 1995, prema kojem
"svi oficiri 40. kadrovskog centra Generalštaba VJ moraju da napišu izveštaje o događajima u njihovoj zoni odgovornosti za vreme 'hrvatske agresije' na RSK".

Kadrovski centri GŠ VJ 40. i 30. služili su za upućivanje oficira VJ na službu u vojske RSK i Republike Srpske, a preko tih centara oficiri su bili plaćani i ostvarivali su sva statusna prava u VJ, odnosno SRJ.

Zaključkom VSO, na koji se poziva Gotovinina odbrana, ti oficiri su bili obavezani da te izveštaje dostave tadašnjem načelniku GŠ VJ Momčilu Perišiću do 15. septembra 1995.

"Komandanta 40. kadrovskog centra", odnosno tadašnjeg zapovednika vojske RSK Mileta Mrkšića, VSO je, takođe, obavezao da generalu Perišiću "podnese izveštaj o uzrocima pada zapadnih delova RSK".

Te dokumente, pomenute u zaključcima sa sednice VSO, odbrana generala Gotovine sada traži od Srbije. Pored Gotovine, za zločine u Oluji nepravosnažno je osuđen i policijski general Mladen Markač na 18 godina zatvora, dok je
drugooptuženi Ivan Čermak oslobođen krivice.

Odbrane osuđenih uložile su žalbe na tu presudu. Zapisnike sa sednica VSO vlasti Srbije su dostavile Tribunalu tokom suđenja Slobodanu Miloševiću, uz zahtev da oni ostanu nedostupni javnosti iz razloga nacionalne bezbednosti.

Zapisnici su, zatim, korišćeni kao dokazi u procesu generalu Momčilu Perišiću, a posle završetka suđenja, minulog proleća, sa njih je, uz saglasnost vlasti u Beogradu, skinuta oznaka poverljivosti.

Tribunal je generala Perišića juče osudio na 27 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina nad nesrbima u Sarajevu i Srebrenici, kao i zbog toga što nije kaznio počinioce raketnih napada na Zagreb, 1993-95. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.09.2011. 02:54
Добиће од Србије и плаћеног браниоца. И извињење.
Četvrtak 08.09.2011. 12:48
Mars ustaso!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online