Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.09.2011.
11:48
Vestionline A

Institucije BiH previše koštaju Srpsku

Donošenjem različitih zakonskih akata, institucije BiH malo-pomalo pokušavaju da preuzmu nadležnosti Republike Srpske (RS) i prenesu ih na nivo BiH, a pored toga, ove ustanove finansijski previše koštaju RS, navodi se u dokumentu koji će pokazati koliko Srpsku koštaju institucije BiH.

U dokumentu, koji se izrađuje na nivou RS, institucije Srpske će pojedinačno, u okviru svojih nadležnosti, pojasniti koje su sve nadležnosti do sada oduzete i koje se pokušavaju oduzeti, na kojim sve nivoima građani RS imaju probleme sa institucijama BiH i, na kraju, koliko Srpska izdvaja novca da bi funkcionisale institucije BiH.

RS izdvaja velika sredstva za funkcionisanje institucija BiH

Prema ovom dokumentu, Republiku Srpsku najviše košta pravosuđe BiH koje godišnje košta više od 40 miliona maraka, piše "Glas Srpske". Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je da Sud BiH godišnje troši 12 miliona maraka iz budžeta BiH i donatorskih sredstava, dok Visoki sudski i tužilački savet godinama ne želi da prezentuje pravu sliku finansijskih troškova.

Kada su u pitanju ministarstva, najveću štetu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS proizvodi Agencija za bezbednost hrane BiH koja donosi zakone i pravilnike preglasavanjem članova Upravnog odbora iz RS, a ta akta Srpska je kasnije prinuđena da provodi.

Tim zakonima i pravilnicima najčešće se preuzima jedna po jedna nadležnost Ministarstva poljoprivrede. Ova agencija je lani imala na raspolaganju 2,9 miliona maraka, a samo na plate zaposlenih potrošila je više od 1,7 miliona KM. Pored ove, na nivou BiH postoji i Kancelarija za veterinarstvo BiH koja takođe ima deo prenesenih nadležnosti sa RS.

U Ministarstvu finansija RS ističu da je u toku izrada izveštaja o ovoj temi, dok u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da najveći problem predstavlja donošenje i preuzimanje direktiva. Iz ovog ministarstva podsećaju da postoji problem u vezi sa funkcionisanjem "Elektroprenosa BiH", koji zadire u vlasničke odnose i krši prava akcionara koja štite međunarodne norme, zbog čega je RS tražila formiranje tri elektroprenosa.

Za Ministarstvo prosvete i kulture RS predmet analize je sedam institucija BiH, odnosno sve koje imaju veze sa obrazovanjem i kulturom. Primer neracionalnog trošenja miliona maraka, bez vidljivih efekata rada, su i mnogobrojne druge agencije, direkcije, kancelarije, instituti i službe na nivou BiH.

Agencija za nadzor nad tržištem tokom 2010. godine uspela je da potroši oko 730.000 KM, Agencija za državnu službu 1,21 milion KM, Institut za intelektualno vlasništvo na raspolaganju je imao 1,98 miliona, a Institut za akreditovanje BiH 1,2 miliona KM. Postoji i Institut za standardizaciju BiH koji je imao prošlogodišnji budžet od 1,6 miliona KM.

Vlada RS donela je zaključak kojim su sva ministarstva zadužena da naprave analizu zakona, institucija i troškova institucija BiH, a koje su iz njihove nadležnosti. Poslije toga će sve analize biti obedinjene i Vlada i Narodna skupština RS razmatraće ih u vidu jednog dokumenta. Predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić najavio je da bi se ovaj dokument u skupštinskoj raspravi mogao naći ove jeseni.

POVEZANE VESTI

Subota 03.09.2011. 12:45
Dok se svako nakrade od opstine do Sarajeva mi ostasmo goli i bosi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online