Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Ponedeljak 29.08.2011.
12:08
P. Arsić - Vesti A

Ispod šapke nosi maramu, hoće i feredžu

Oružane snage BiH počele su praksu promocije žena obaveštajaca koje ispod vojničke šapke nose maramu kojom skrivaju kosu, a koje traže da im se dozvoli i potpuno prekrivanje lica.

U Centru za osnovnu obuku u Pazariću kod Sarajeva, 1. avgusta, u podoficira s činom vodnika unapređena je Emela Mujanović koja odbija da se odeva po pravilima propisanim Standardnim operativnim procedurama (SOP) i ispod šapke nosi crnu maramu.

Islamska pravila u vojsci: Srbi i Hrvati protive se novoj modi

- Verujte da to izgleda strašno kad se vidi i mi pojma nemamo ko je ta žena kojoj su dostupni svi obaveštajni podaci. Posebno nas brine što je napredovala munjevitom brzinom i što joj se dozvoljava kršenje pravila SOP-a - požali su nam se Srbi zaposleni u Oružanim snagama BiH.


Mujanovićeva je, tvrde oni, sa završenom srednjom školom postala vojnik po ugovoru prve klase.


- Onda su je poslali u Grčku na školovanje. Kad se vratila postala je profesionalni vojnik i munjevito joj je dodeljen čin vodnika, podoficira za obaveštajno-bezbednosne poslove. Srbin koji bi preko uniforme izbacio lančić s krstom, garantujemo, odmah bi bio sankcionisan, a njoj se dozvoljava nošenje verske odeće. Zato ne verujemo da je ona ovde došla tek tako i da u rukama ima sve informacije - navode vojnici srpske i hrvatske nacionalnosti.


Oni sumnjaju da, kako kažu, njihova koleginca "možda radi za obaveštajne službe islamskih zemalja, a da zaštitu ima u vrhu Oružanih snaga od oficira koji su u istim vodama".

Skadalozna unapređenja

 

Nedavno je u oružanim snagama BiH obelodanjen ukaz o unapređenjima prema koje je od 225 oficira čak unapređeno 180 Bošnjaka. Srbi su svedeni na dvojicu koji su promovisani u potporučnike, što je najniži čin. S druge strane, Bošnjaci su mahom unapređeni u činove pukovnika i majora.

 

Prema tvrdnjama srpskih zvaničnika, ovu skandaloznu statistiku još gorom čini porazna činjenica da su srpski kadrovi ostali uskraćeni za unapređenje, iako su uglavnom završili redovne vojne akademije, dok su, s druge strane, nagrađeni bošnjački kadrovi koji, s retkim izuzecima, imaju neodgovarajuće obrazovanje za vojni poziv.

 

Prethodno, u 2010. godini, od 236 unapređenih pripadnika Oružanih snaga BiH u 2010. godini viši čin dobilo je 105 Bošnjaka, 117 Hrvata i samo 14 Srba.


Niko za sada ne reaguje, a pojava podoficira s maramom ispod šapke nije uzbudila ni komandira kasarne Samira Nukića. Kapetan Rasim Buza nedavno je poslao izveštaj pretpostavljenim da njeno odevanje nije u skladu s propisima SOP-a, ali pretpostavljena komanda ćuti, tvrde naši izvori iz Centra za obuku u Pazariću.


Oni navode i da je Mujanovićeva u tom izveštaju navela da neće skinuti maramu, a one koji od nje traže da poštuje standard SOP-a optužila da je diskriminišu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.08.2011. 12:15
Lakrdija od države pa tako lakrdija i od vojske,žali samo para što potroše za ležanje po kasarnama.
Ponedeljak 29.08.2011. 12:16
a dole ?
Ponedeljak 29.08.2011. 12:18
Ja bih tu mudžahedinku umotao od glave do pete da nikakav vazduh ne dopire i ostavio je da se po najvećoj vrućini prži i davi u svom smradu. Verujem da bi manje glumila ludilo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online