Ponedeljak 29.08.2011.
12:08
P. Arsić - Vesti

Ispod šapke nosi maramu, hoće i feredžu

U Centru za osnovnu obuku u Pazariću kod Sarajeva, 1. avgusta, u podoficira s činom vodnika unapređena je Emela Mujanović koja odbija da se odeva po pravilima propisanim Standardnim operativnim procedurama (SOP) i ispod šapke nosi crnu maramu.

Islamska pravila u vojsci: Srbi i Hrvati protive se novoj modi

- Verujte da to izgleda strašno kad se vidi i mi pojma nemamo ko je ta žena kojoj su dostupni svi obaveštajni podaci. Posebno nas brine što je napredovala munjevitom brzinom i što joj se dozvoljava kršenje pravila SOP-a - požali su nam se Srbi zaposleni u Oružanim snagama BiH.


Mujanovićeva je, tvrde oni, sa završenom srednjom školom postala vojnik po ugovoru prve klase.


- Onda su je poslali u Grčku na školovanje. Kad se vratila postala je profesionalni vojnik i munjevito joj je dodeljen čin vodnika, podoficira za obaveštajno-bezbednosne poslove. Srbin koji bi preko uniforme izbacio lančić s krstom, garantujemo, odmah bi bio sankcionisan, a njoj se dozvoljava nošenje verske odeće. Zato ne verujemo da je ona ovde došla tek tako i da u rukama ima sve informacije - navode vojnici srpske i hrvatske nacionalnosti.


Oni sumnjaju da, kako kažu, njihova koleginca "možda radi za obaveštajne službe islamskih zemalja, a da zaštitu ima u vrhu Oružanih snaga od oficira koji su u istim vodama".

Skadalozna unapređenja

 

Nedavno je u oružanim snagama BiH obelodanjen ukaz o unapređenjima prema koje je od 225 oficira čak unapređeno 180 Bošnjaka. Srbi su svedeni na dvojicu koji su promovisani u potporučnike, što je najniži čin. S druge strane, Bošnjaci su mahom unapređeni u činove pukovnika i majora.

 

Prema tvrdnjama srpskih zvaničnika, ovu skandaloznu statistiku još gorom čini porazna činjenica da su srpski kadrovi ostali uskraćeni za unapređenje, iako su uglavnom završili redovne vojne akademije, dok su, s druge strane, nagrađeni bošnjački kadrovi koji, s retkim izuzecima, imaju neodgovarajuće obrazovanje za vojni poziv.

 

Prethodno, u 2010. godini, od 236 unapređenih pripadnika Oružanih snaga BiH u 2010. godini viši čin dobilo je 105 Bošnjaka, 117 Hrvata i samo 14 Srba.


Niko za sada ne reaguje, a pojava podoficira s maramom ispod šapke nije uzbudila ni komandira kasarne Samira Nukića. Kapetan Rasim Buza nedavno je poslao izveštaj pretpostavljenim da njeno odevanje nije u skladu s propisima SOP-a, ali pretpostavljena komanda ćuti, tvrde naši izvori iz Centra za obuku u Pazariću.


Oni navode i da je Mujanovićeva u tom izveštaju navela da neće skinuti maramu, a one koji od nje traže da poštuje standard SOP-a optužila da je diskriminišu.

2024 © - Vesti online