Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 04.08.2011.
02:47
S. Princip - Vesti A

Štrbac: Predajte se i dokažite nevinost!

Srbima u položaju sličnom Draganu Vasiljkoviću bolje je da se predaju i izađu pred hrvatski sud, nego da godinama sede u zatvoru u inostranstvu, poručuje Savo Štrbac, nesumnjivo najupućenija osoba na svetu u procesuiranje Srba u Hrvatskoj.

Način razmišljanja direktora Veritasa je jednostavan - tek na sudu, određeni slučaj postaje očigledan, osumnjičeni ima mogućnost odbrane, a postupak je pod lupom međunarodne javnosti. Do tada, čak i nevino optužena osoba može da provede godine iza rešetaka ili na slobodi - ali u strahu od krivičnog gonjenja, ističe Štrbac, koji se nalazi u Sidneju, kao gost 25. festivala srpskog folklora.

Brani istinu: Savo Štrbac u Bonirigu


- Ukoliko mi dozvole da ga posetim, isto ću savetovati Vasiljkoviću. Situacija s procesima protiv Srba bitno je promenjena zbog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Sada za određene slučajeve zna čitav svet. I jedina šansa za njega i druge u sličnoj situaciji jeste da prekinu agoniju, da se predaju. Oni nemaju dokaza, pravog dokaza protiv Kapetana Dragana - kaže sagovornik "Vesti".


Zar u Australiji, u paralelnom procesu za klevetu protiv "Australijena", nisu bili i mogući svedoci buduće optužnice protiv njega po sumnji za ratni zločin? Istovremeno, Vasiljković nije imao sličnih svedoka, sa terena, u svoju korist.

- Ima svedoka. Deset-dvadeset čuvara zatvora na čelu s upravnikom iz toga vremena potvrdiće istinom, ne lažima da Kapetan Dragan u to vreme nije dolazio na tvrđavu, a kamoli da je nekoga udario.

Dakle, imamo svedoke koje ćemo suprotstaviti. Njihova reč, protiv reči hrvatskog svedoka koji kaže da je prepoznao Vasiljkovića. Ko neće prepoznati Kapetana Dragana, kad je milion njegovih fotografija objavljeno?!

Druga inkriminacija je za Brušku, da je tamo dao naređenje da se likvidiraju dvojica zarobljenika, bezimenih. Pa gde to može da prođe?! Naći ćemo svedoke koji će i za to reći da nije istina - ističe Štrbac.

Sudski manevar


Šta je s optužbom bošnjačke svedokinje koja je rekla da ju je Vasiljković, krvavih ruku, silovao u Zvorniku?
- Njen iskaz, zbog nepouzdanosti, ne može da prođe, ona ne može biti svedok u Hrvatskoj, u Bosni, niti u Srbiji. Ima još jedan slučaj u Petrinji, gde su poginula dvojica, ali je tu tako široka komandna odgovornost da ne verujem da i to može da prođe.
Prema rečima sagovornika "Vesti", transparentnost do koje dolazi već započinjanjem sudskog procesa nije prisutna pri drugim radnjama u procesuiranju određenog slučaja.

U tim birokratskim zonama, zatvorenim za javnost, i dalje ostaje veliko pitanje legitimnog ponašanja koje i dalje prate, uz ostalo, neosnovane poternice, čak i postojanje internih spiskova mimo Interpolovih poternica, po kojima je određena osoba nepoželjna i može da bude uhapšena čim kroči na hrvatsku teritoriju.


Jedan od primera je, navodi Štrbac, slučaj Mitra Arambašića koji je za miniranje brane Peruća bio osuđen na 20 godina.
- On je dospeo, posle presude, krajem devedesetih godina, u Ameriku sa ženom i troje dece. Uhapsili su ga tamo i proveo je u ekstradicionom zatvoru punih pet godina, dok ga nisu izručili.

Tamo je tražio i dobio obnovu postupka, ali su mu opet izrekli istu kaznu. Vrhovni sud je zatim ukinuo presudu, vratio na ponovno suđenje, ali i ukinuo i pritvor. Jer je već šest i po godina bio iza rešetaka. Po izlasku na slobodu podigao je hrvatske dokumente, ličnu kartu i pasoš. Kad ih je dobio, seo je u autobus i otišao u Srbiju, a žena i deca su ostali u Americi.


Dok je bio u Beogradu, nastavlja Štrbac, Arambašić je često dolazio kod njega i govorio mu kako jedva čeka treće suđenje jer je bio uveren da će ga osloboditi i da će dobiti velike pare.


- Dobio bi on, kad pravosuđe u Hrvatskoj ne bi izvršilo već poznati manevar - pobijenu optužbu preinače u drugo krivično delo, pa opet sude. Ja sam bio uveren da će kod njega preokrenuti u oružanu pobunu.

Džentlmenski sporazum

Tada se, navodi Štrbac, dogodilo da je Arambašiću iz Hrvatske stigao poziv da dođe i identifikuje brata, koji je ubijen tokom sukoba.


- Prema svemu, on je mogao slobodno da putuje, čak je čekao da dođe na sud, a slobodu mu je garantovao Vrhovni sud. Mi u Veritasu pravimo spisak porodica koje će ići na identifikaciju.

Uveli smo džentlmenski sporazum s nadležnim organom u Hrvatskoj - uoči puta proveravamo da li ima smetnji za bilo koga da tamo otputuje. Zašto da im se prave problemi u takvim situacijama, ružno je, i niko više neće hteti da ide. Oni nama vrate spisak i napišu ko ne može da prođe.


Iz Arambašićeve grupe jedino je za njega samog naznačeno da je nepoželjan, dodaje naš sagovornik.


- Bilo smo iznenađeni - Vrhovni sud je ukinuo presudu, pustio ga na slobodu, dali su mu sve papire, legalno je došao u Srbiju i jedva čeka da mu ponove suđenje i da ga pozovu! Kad je video sve to, lepo je s hrvatskim pasošem otputovao u Kanadu. U Americi su mu žena i deca, nisu se videli sve ove godine, ali niko od njih nema papire.
 

U aprilu ove godine Arambašić je dobio poziv za suđenje u Hrvatskoj.
- Tada je putem advokata poslao pismo u kojem je napisao da neće da dođe jer je imao najbolju nameru da se odazove, ali mu nije dozvoljeno da identifikuje svog brata. Priložio je i našu potvrdu da mu je zabranjeno da dođe.


Ceo slučaj, navodi sagovornik "Vesti", dospeo je u medije koji su počeli da pitaju: "Koja je to budala koja je čoveka sprečila da dođe na identifikaciju?"


- U medijskoj aferi, uprli su prstom u Veritas, kao "krivca" koji je sve zakuvao - smeje se Savo Štrbac.


Mitar Arambašić je u Kanadi već dve godine i čeka na odluku o azilu.
 

Veliki efekat

 

- Ovo je neverovatna agonija za Vasiljkovića. Šest godina u zatvoru, osim ono malo što je bio napolju. Takođe, mislim da bi njegova odluka da ide u Hrvatsku izazvala veliki efekat. Da kaže: "Idem tamo, dosta mi je ovog natezanja, nisam kriv i to ću dokazati, a vi Hrvati sada se pomučite lepo i dokažite ove vaše optužbe." O tome bi brujao ceo svet - smatra Štrbac.

 

Optužen, osumnjičen, okrivljen...

 

Štrbac smatra da nije posebno značajan jedan od argumenata današnje Vasiljkovićeve odbrane koja se poziva na administrativnu grešku po kojoj je on nazvan optuženim, a u stvari je osumnjičen.


- Jeste razlika - osumnjičen, odnosno okrivljen, odnosno optužen. Međutim, imamo i izraz okrivljeni koji zamenjuje sve pomenute termine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.08.2011. 04:30
Kapetan Dragan ako bi bio sudjen u hrvatskoj,nebi zivu glavu izneo. Nista se nije promenilo u odnosu na Srbe,osim u glavama zaludjenih koji veruju da se nesto promenilo,pa spominju i zbog clanstva Hrvatske u EU koja prima hrvatsku u clanstvo a da ona nije obestetila na hiljade Srba kojima je privatna imovina popaljena,unistena,naprosto oduzeta.Strbac kaze Dragan ima svedoke,imaju i hrvati na stotine laznih kojima ce svi verovati, a Draganove svedoke proglasiti lazovima.
Petak 05.08.2011. 03:09
....mislim da je shtrbac ovom izjavom preshao u ustashe.....razloge verovatno treba traziti na njegovom rachunu u banci......
Četvrtak 04.08.2011. 08:35
Како да се докаже невиност пред корумпираним судом???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online