Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 17.07.2011.
12:09
Ž. Marković - Vesti A

Zapisnici kao dokaz Ganićevog zločina

Član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić glavni je organizator zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, kada je ubijeno 42 a ranjeno 73 vojnika. On je u tom periodu, po ovlašćenju Alije Izetbegovića, bio predsedavajući Predsedništva, što mu je omogućilo da donosi sve odluke i ima komandnu odgovornost. Ovakav zaključak se može izvesti iz transkripta sa sednice Predsedništva takozvane Republike BiH od 3. maja 1992. godine, koji su juče objavili pojedini banjalučki mediji.

STRADALI BEZ OTPORA: Vojnici JNA u Sarajevu 1992. godine

Iz transkripta je vidljivo da je upravo Ejup Ganić taj kojeg je Izetbegović ovlastio da zastupa Predsedništvo. Na sednici, osim njega, prisutni su bili i Fikret Abdić, Stjepan Kljujić, Jure Pelivan, tadašnji predsednik Vlade BiH, Rusmir Mahmutćehajić, potpredsednik vlade, Jerko Doko, ministar odbrane i Alija Delimustafić, ministar unutrašnjih poslova.

Koordinator Tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak, izjavio je da se iz transkripta jasno vidi da je Ganić ne samo odgovoran za Doborovoljačku, već da je Predsedništvo imalo punu kontrolu nad Teritorijalnom odbranom i policijom koji su napali kolonu. Iz transkripta je vidljivo da je postojao plan da bude pušteno čelo kolone, gde su bili Izetbegović i komandant Druge vojne oblasti JNA Milutin Kukanjac, a da ostatku kolone bude postavljena zaseda.

Teško protiv činjenica: Ejup Ganić


 

Naime, u jednom delu sednice Ganić govori da je dobro što postoji naredba da se ne puca na kolonu, ali da "ne zna kako će ići izlaženje Kukanjca iz kasarne". Tuševljak smatra da se iz ovoga vidi da je Ganić odlučio da ne puca na praznu kolonu u kojoj je Alija Izetbegović dok prilazi komandi Druge vojne oblasti u Sarajevu, nego da kolona bude napadnuta kada krene iz kasarne.

 

Majkićeva pesimista

 

Poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini BiH Dušanka Majkić smatra da ni novi dokaz neće biti dovoljan da Tužilaštvo BiH procesuira ovaj zločin. "Slučaj Dobrovoljačka' nije procesuiran ni kada je tužilac bio Milorad Barašin, a teško da će biti procesuiran sada kad je postavljen kadar SDP BiH", istakla je Majkićeva.

 

Novi dokaz za istragu

 

- Objavljivanje transkripta baca potpuno novo svetlo na ovaj zločin i predstavlja novi dokaz Tužilaštvu BiH za istragu. Pominjanje Ganića kao osobe na koju je Izetbegović preneo ovlašćenja daje mogućnost da utvrdimo da njegova komandna odgovornost više nije upitna, naravno ako je transkript verodostojan - rekao je ministar pravde RS Džerad Selman za "Nezavisne novine", i dodao da ako Tužilaštvo nema kadrove da ga reši treba da bude reorganizovano ili da predmet prepusti entitetskim sudovima.


- Ganić dozvoljava prilaz kolone komandi, ali jasno kaže da ne zna kako će ići izlaženje iz kasarne, što govori o pripremi napada na kolonu. Na to se dodaje Kljujić koji je faktički rekao da ga ne interesuje što će se desiti sa kolonom koja bude izlazila - rekao je Tuševljak.


Analitičari smatraju da bi ovaj transkript mogao da bude ključni dokaz ako ikada bude podignuta optužnica za Dobrovoljačku. Podsetimo, taj slučaj se povlači po ladicama Tužilaštva BiH već godinama, a iako je bilo naznaka da će istraga biti završena do kraja prošlog meseca, to se nije dogodilo. U međuvremenu je suspendovan i glavni tužilac BiH Milorad Barašin, koji je tvrdio da će istraga biti završena. Njegova suspenzija dovodi se u vezu sa insistiranjem da se završi i ova, ali i sve druge istrage za zločine protiv Srba.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.07.2011. 13:34
Да се зна слуге ЦИА никад не доживе суђење, они су заштићени. ЦИА са овим типовима су покренули у обрачун против Срба!!!!!!!
Nedelja 17.07.2011. 13:23
Odgovaraces za zlocine poturico nakazna!!!!!
Nedelja 17.07.2011. 13:47
BUDITE SIGURNI DA NIKO DANAS NEBI VOLEO DA JE NA GANICEVOM MESTU.....TAJ KRVNIK ZNA DA JE OPTUZEN ZA RATNI ZLOCIN, BEZ OBZIRA STO GA JE "SUDIJA" U LONDONU OSLOBODIO I SVESTAN JE DA NEMOZE BITI SIGURAN NI NA JEDNOJ TACKI ZEMALJSKE KUGLE....A, O KAKVOM SE "JUNAKU" RADI, MOGLI SMO VIDETI IZ PROCITANIH TRANSKRIPTA...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online