Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.05.2015.
04:13
Ž. Marković - Vesti A

Masakr i dalje bez kazne

Porodice stradalih, preživeli iz zločina i zvaničnici Republike Srpske odali su u nedelju u Sarajevu počast svim žrtvama događaja u Dobrovoljačkoj ulici u kojoj je 2. i 3. maja 1992. godine ubijeno 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

Ubijeno 42 pripadnika JNA: Parastos u Dobrovoljačkoj ulici

Od napada na kolonu JNA koja se povlačila iz grada prošlo je 23 godine, a za taj zločin niko nije odgovarao, niti ima izgleda za to, što nakon svih ovih godina predstavlja najveći udarac za sve žrtve, njihove porodice i one koji su preživeli masakr. Obeležavanje godišnjice zločina proteklih nekoliko godina održava se na mestu gde se on dogodio, a i ovaj put skup su obezbeđivale jake policijske snage Kantona Sarajevo. Iako su se u neposrednoj blizini okupili i pripadnici bivših "zelenih beretki", sve je prošlo bez incidenata, ako se izuzme činjenica da su učesnici bošnjačkog skupa razvili zastavu takozvane Armije BiH. Prvi put u Dobrovoljačkoj je održan i verski obred, a položeni su venci i zapaljene sveće.

Obeležavanju su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić. Željko Pantelić, tadašnji poručnik JNA koji se nalazio u četvrtom vozilu kolone rekao je novinarima da bi najbolja poruka mira bila da se zločinci izvedu na lice pravde.

Željko Pantelić

- Bio sam u zaštitnom puku za koji najviše vezuju navodne slučajeve o napadima na ključne lokacije u gradu. Mi smo pre izlaska iz kasarne dobili naređenje da ne pružamo nikakav otpor kako bi kolona u skladu s dogovorom Alije Izetbegovića, generala Kukanjca i Mekenzija prošla mirno. Niko iz kolone nije metak opalio jer je takvo bilo naređenje. Ali, niko nije odgovarao za ubistvo vojnika u kafiću na Bistriku, niti za streljanje pripadnika JNA u Velikom parku i slično. Govorimo o žrtvama svih tih događaja i njihov broj se još utvrđuje jer sam neke svoje vojnike pronašao tek nakon 20 godina - rekao je Pantelić.

General u penziji Dušan Kovačević rekao je da porodice stradalih u godinama traže da političari iz Sarajeva dozvole Sudu BiH da nastavi istragu u ovom slučaju i da se procesuiraju svi koji su odgovorni za počinjene ratne zločine.

Bošnjački vrh da se pokloni

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da bošnjački politički vrh i vrh BiH treba da dođu na mesto stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici i poklone se onima koji su nevini ubijeni, koji nisu napadali, nego su izlazili iz Sarajeva.
- Dok ne bude toga, neće biti pravde u BiH - rekao je Stevandić.

- Postoje čvrsti i nepobitni dokazi za određene ljude koji su organizovali zločin i izvršili napad. Ima više razloga zašto je to potrebno. Pre svega, bez tog procesuiranja ne može doći do potpunog izmirenja naroda u BiH jer su pobijeni ljudi koji nisu bili krivi ni za šta - rekao je Kovačević.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.05.2015. 09:09
jovo divjak ''srbin'' koji je''odbranio Sarajevo''....skinuvši svoju vojnu uniformu pri raspadu Jugoslavije,oblači muslimansku i prelazi na stranu bosasnskih muslimana da bi ostao pokraj žene i dece koji su muslimani.Uzima u ruke bosansku pušku i puca na svoju braću Srbe,i vara svoje generale koji su ga molili da ostane na svom položaju.Smrtni bilans glasi 42 vojnika JNA,likvidirano 2. i 3. maja 1992.god..Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je utvrdio da je kolona JNA bila legitiman vojni cilj,te oslobađa političke zatvorenike ejupa ganića i jovu divjaka. U svojoj knjizi ''Ne pucaj'' on piše sledeće:''Duboko sam svestan da su te,nažalost ratne godine u Sarajevu,zapravo zvezdani trenuci u mome životu..Srećan sam što sam bio i ostao na ljudskoj obali života.''
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online