Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 12.07.2011.
21:46
Beta, Srna A

Srbi u Crnoj Gori ne priznaju rezultate popisa

Nova srpska demokratija (NOVA) ne prihvata rezultate popisa u Crnoj Gori i tvrdi da je reč o krađi, dok Srpski nacionalni savet ocenjuje da rezultati popisa pokazuju da se nad Srbima u toj državi vrši “asimilacija“.

Momčilo Vuksanović

U saopštenju povodom rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori održanog u aprilu ove godine, predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović ocenio je da smanjenje broja Srba pokazuje da se nad njima vrši "asimilacija".

On je pozvao je Crnogorce i Srbe kao većinske nacionalne zajednice u Crnoj Gori da se "dogovore" o budućnosti države.

Podsetimo, na ovogodišnjem popisu, 28,73 odsto građana Crne Gore izjasnilo se kao Srbi, dok je Crnogoraca 44,98 odsto. Prema popisu iz 2003. godine, Srba je bilo 31,99 odsto, a Crnogoraca 43,16 odsto.

"Ne možemo da prihvatimo laž kao istinu"

Rezultatima popisa nezadovoljna je i Nova srpska demokratija (NOVA) koja ocenjuje da se radi o krađi, i shodno tome ne prihvata rezultate popisa stanovništva.

Andrija Mandić

"Ne možemo da prihvatimo rezultate popisa, jer ne možemo da prihvatimo laž kao istinu", rekao je predsednik NOVE Andrija Mandić.

Prema njegovim rečima, u Podgorici, Nikšiću, Herceg Novom, Pljevljima i Beranama desila se krađa na nivou od pet do šest procenata.

Mandić je novinarima rekao da je NOVA, zajedno sa Socijalističkom narodnom partijom (SNP), imala uvid u 206.000 popisnica, što je više nego reprezentativan uzorak.

"Naši podaci ne odstupaju od saopštenih kada su u pitanju crnogorska nacija i jezik, ali su zato podaci vezani za srpski narod i jezik umanjeni za četiri odsto", naveo je Mandić.

Pozicioniranje srpskog kao dominantnog jezika

Funkcioner opozicione SNP-a Vuksan Simonović ocenio je da je "teško komentarisati" rezultate popisa o nacionalnoj pripadnosti.

Kako navodi Simonović, rezultate popisa nisu utvrdile opštinske popisne komisije, što ni političkim strankama nije omogućilo da u tome učestvuju.

Simonović je poručio da je "potpuno jasno" da srpskim jezikom i dalje govori najveći broj građana Crne Gore i da će to uticati na njegovo "realno pozicioniranje, kao najdominantnijeg jezika u Crnoj Gori".

POVEZANE VESTI

Utorak 12.07.2011. 22:09
oooooooooooooo ovih lazova i lopova sad postali crnogorci poseban narod hahhahaha aaaaaa do juce bili SRBI joj joj ovih gluposti hahhahaha nemam sta da kazem.
Sreda 13.07.2011. 01:41
Dakle, popis je pokazao da je Crna Gora drzava gde su Crnogorci manjinski narod, i u kojoj Crnogorski jezik nije dominantan jezik.To je jedinstven slucaj u svetu. U Crnoj Gori, i nigde vise.
Utorak 12.07.2011. 22:24
Шта ће људи када их је мало.Нека увезу мало кинеза да им поправе бројчано стање.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online