Utorak 12.07.2011.
21:46
Beta, Srna

Srbi u Crnoj Gori ne priznaju rezultate popisa

Momčilo Vuksanović

U saopštenju povodom rezultata popisa stanovništva u Crnoj Gori održanog u aprilu ove godine, predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović ocenio je da smanjenje broja Srba pokazuje da se nad njima vrši "asimilacija".

On je pozvao je Crnogorce i Srbe kao većinske nacionalne zajednice u Crnoj Gori da se "dogovore" o budućnosti države.

Podsetimo, na ovogodišnjem popisu, 28,73 odsto građana Crne Gore izjasnilo se kao Srbi, dok je Crnogoraca 44,98 odsto. Prema popisu iz 2003. godine, Srba je bilo 31,99 odsto, a Crnogoraca 43,16 odsto.

"Ne možemo da prihvatimo laž kao istinu"

Rezultatima popisa nezadovoljna je i Nova srpska demokratija (NOVA) koja ocenjuje da se radi o krađi, i shodno tome ne prihvata rezultate popisa stanovništva.

Andrija Mandić

"Ne možemo da prihvatimo rezultate popisa, jer ne možemo da prihvatimo laž kao istinu", rekao je predsednik NOVE Andrija Mandić.

Prema njegovim rečima, u Podgorici, Nikšiću, Herceg Novom, Pljevljima i Beranama desila se krađa na nivou od pet do šest procenata.

Mandić je novinarima rekao da je NOVA, zajedno sa Socijalističkom narodnom partijom (SNP), imala uvid u 206.000 popisnica, što je više nego reprezentativan uzorak.

"Naši podaci ne odstupaju od saopštenih kada su u pitanju crnogorska nacija i jezik, ali su zato podaci vezani za srpski narod i jezik umanjeni za četiri odsto", naveo je Mandić.

Pozicioniranje srpskog kao dominantnog jezika

Funkcioner opozicione SNP-a Vuksan Simonović ocenio je da je "teško komentarisati" rezultate popisa o nacionalnoj pripadnosti.

Kako navodi Simonović, rezultate popisa nisu utvrdile opštinske popisne komisije, što ni političkim strankama nije omogućilo da u tome učestvuju.

Simonović je poručio da je "potpuno jasno" da srpskim jezikom i dalje govori najveći broj građana Crne Gore i da će to uticati na njegovo "realno pozicioniranje, kao najdominantnijeg jezika u Crnoj Gori".

2024 © - Vesti online