Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 12.07.2011.
12:51
Vestionline A

Pomen srpskim žrtvama u Bratuncu

Pomen stradalim Srbima iz Srebrenice i Bratunca počeo je jutros u crkvi u Srebrenici, a potom su porodice žrtva i predstavnici Boračke organizacije posetili sela Biljači, Sase i groblje na na Zalazju. Na Vojničkom groblju u Bratuncu danas je odata pošta i služen parastos za 3.267 poginulih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja i Birča.

Plač srpskih majki iz Bratunca

Predsednik Boračke organizacije Srebrenice Miloš Milovanović izjavio je danas, povodom 19. godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju, da srpske žrtve ne smeju biti minimizirane i da svi koji su počinili zločine moraju odgovarati.

Obraćajući se okupljenima na Vojničkom groblju u Bratuncu, predsednik RS Milorad Dodik rekao je da zločini nad Srbima moraju da budu procesuirani.

"Stradanja i patnji bilo je i na drugoj strani i mi to nećemo negirati. Boli činjenica da za zločine nad Srbima niko ne odgovara. Ne prihvatamo činjenicu da komandanti bošnjačkih oružanih snaga slobodno šetaju Sarajevom i slave se kao junaci", istakao je Dodik.

On je poručio da RS neće štititi one koji su počinili zločine nad Bošnjacima, posebno zločine u Srebrenici, naglašavajući da isto tako traži da pravosuđe u BiH procesuira one koji su počinili zločine nad Srbima tokom proteklog rata u BiH.

Premijer RS Aleksandar Džombić rekao je da međunarodna zajednica mora postati svesna činjenice da su u proteklom ratu stradali i Srbi.

"Tražimo od institucija BiH da istraže sve zločine i adekvatno kazne one koji su za njih krivi", naglasio je Džombić.

Osim članova porodica stradalih, predstavnika BORS-a, zvaničnika RS i srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, komemoraciji u Bratuncu prisustvovali su predstavnici Ureda visokog predstavnika, međunarodnih organizacija i ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović.

Bile su prisutne i delegacija Srpske napredne stranke koju su predvodili visoki funkcioneri Zorana Mihajlović i Milovan Drecun, kao i delegacija Srpske radikalne stranke koju su predvodili član Predsedničkog kolegijuma Nemanja Šarović i član Centralne otadžbinske uprave Božidar Delić.

Na Petrovdan 1992. godine, muslimanske snage pod komandom Nasera Orića, upale su u srpska sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, više od 70 ranili, dok se 19 osoba vodi kao nestalo. Sela su opljačkana, spaljena i još nisu obnovljena.

Od 22 nestala desetoro je sredinom prošle godine slučajno ekshumirao tim Instituta za traženje nestalih BiH kada su, tragajući za bošnjačkim posmrtnim ostacima, naišli na masovnu srpsku grobnicu koja je prepoznata po obeležjima na uniformama. Njihovi posmrtni ostaci još nisu identifikovani.

Od maja do decembra 1992. godine, u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani.

Samo na području Srebrenice, u tom periodu, napadnuto je 21 srpsko selo gde je ubijeno više od 400 civila. U napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 osoba.

Na Božić 1993. godine, Združene snage podregije Srebrenica, pod Orićevom komandom, u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravice, u opštini Bratunac i ubile 48 meštana. Od 7. do 16. marta 1993. godine, uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama.

Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci, u toku rata, stradalo je najmanje 1.300 osoba srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo ukupno 3.267 Srba. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je oko 800 dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice, Bratunca i okolnih mesta do sada niko nije odgovarao pred sudovima u BiH. Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Orića i 2006. godine izrekao mu zatvorsku kaznu od dve godine, zato što nije sprečio zločine nad Srbima. U žalbenom postupku prvostepena presuda je preinačena, a Orić oslobođen bilo kakve krivice.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.07.2011. 21:48
Porodicama duboko i iskreno saucesce. Nema veceg bola kada roditelji nadzive decu svoju. Izazvani gnev ce se sigurno odraziti u skorijoj buducnosti, bez milosti i sazaljenja.
Utorak 12.07.2011. 13:17
КО СЕ НЕ ОСВЕТИ ТАЈ СЕ НЕ ПОСВЕТИ! Штета је што Насера нису убили заједно са осталим убицама.
Utorak 12.07.2011. 15:25
Konacno da neko pomene nase zrtve ....dojadili su mi ovi sa ovim zelenim kutijama ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online