Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.06.2011.
12:19
Beta A

I CPC smeta ugovor sa Vatikanom

Temeljni ugovor o odnosima Crne Gore i Vatikana, koji je 24. juna potpisao crnogorski premijer Igor Lukšić, ugrožava teritorijalni integritet Crne Gore, njenu tradiciju, mir i slogu njenih vera i nacija, ocenio je predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić.

"U temeljni ugovor su ugrađeni svi pravni i politički instrumenti koji će na dugi rok, i teritorijalno i duhovno, razgrađivati i razgraditi Crnu Goru", ocenio je Vučinić u autorskom komentaru objavljenom u podgoričkom listu "Pobjeda".

CPC smatra da ugovor sa Vatikanom ugrožava Crnu Goru: Podgorica

Vučinić je najavio inicijativu da Ustavni sud Crne Gore razmotri temeljni ugovor, kao i peticiju kojom će se tražiti da crnogorski parlament ne ratifikuje taj akt.

"A preko nadležnog nuncija, obratićemo se i papi Benediktu Šesnaestom, pod čijom je visokom zaštitom katolička crkva u Crnogoraca katoličke vere", naveo je on.

Predstavnik CPC-a je kazao da je onaj ko je sastavio taj ugovor "imao sve zadnje namere" prema Crnoj Gori i njenoj budućnosti.

Za Vučinića je sporno to što Katolička crkva, na osnovu "temeljnog ugovora", može da svojevoljno postavlja biskupe i nadbiskupa barskog, ne pitajući crnogorsku vlast.

Tako nešto, po njegovom objašnjenju, nije se moglo dogoditi u Crnoj Gori u vreme kralja Nikole Petrovića.

Konkordatom koji je 1886. godine Crna Gora potpisala sa Vatikanom, Vatikan je bio obavezan da konsultuje crnogorskog vladara kad je predlagao čelnike katolika u Crnoj Gori, odnosno, oni nisu mogli biti postavljeni bez saglasnosti crnogorske vlasti.

 

Na ruku “beogradskoj Patrijaršiji“

Prema oceni Vučinića, ugovor Crne Gore i Vatikana će "po prirodi biti uzor za potpisivanje ugovora sa svim drugim verskim zajednicama koje će, takođe, tražiti, i dobiti pravo da biraju i postavljaju svoje verske službenike bez saglasnosti državnih vlasti i svojevoljno uspostavljaju administrativnu podelu (države Crne Gore), ne poštujući državne granice".

Tako će se, kako je Vučinić ocenio, dogoditi da duhovna sedišta vernika u Crnoj Gori budu u glavnim gradovima susednih drzava, u Tirani, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu.

Po rečima Vučinića, "najopasnija protivdržavna institucija, beogradska Patrijaršija, jedva je dočekala ovakav ugovor (s Vatikanom), na koji će se pozvati da bi stekla zakonsko pravo da uspostavlja eparhije čije su stolice u susednim državama".

"Naravno, i da iz Beograda arbitrira o svim našim, ne samo crkvenim, pitanjima, nego i političkim, i to na temelju zakona", naveo je on.

Pošto "temeljni ugovor" sa Vatikanom Katoličkoj crkvi daje pravo da po svojoj volji postavlja sveštenike, prema objašnjenju Vučinića, nema razloga da bude drugačije i u slučaju "beogradske Patrijaršije".

POVEZANE VESTI

Utorak 28.06.2011. 13:12
Ja sam hteo poslati komentar na tu temu ali nije moglo.Cim se nesto radi o amerima,monstrumima ovog veka oni to zabranjuju.O cemu se ovde radi.Ovaj list je uvek bio slobodan.Mora da su ameru tu upetljani prste.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online