Utorak 28.06.2011.
12:19
Beta

I CPC smeta ugovor sa Vatikanom

"U temeljni ugovor su ugrađeni svi pravni i politički instrumenti koji će na dugi rok, i teritorijalno i duhovno, razgrađivati i razgraditi Crnu Goru", ocenio je Vučinić u autorskom komentaru objavljenom u podgoričkom listu "Pobjeda".

CPC smatra da ugovor sa Vatikanom ugrožava Crnu Goru: Podgorica

Vučinić je najavio inicijativu da Ustavni sud Crne Gore razmotri temeljni ugovor, kao i peticiju kojom će se tražiti da crnogorski parlament ne ratifikuje taj akt.

"A preko nadležnog nuncija, obratićemo se i papi Benediktu Šesnaestom, pod čijom je visokom zaštitom katolička crkva u Crnogoraca katoličke vere", naveo je on.

Predstavnik CPC-a je kazao da je onaj ko je sastavio taj ugovor "imao sve zadnje namere" prema Crnoj Gori i njenoj budućnosti.

Za Vučinića je sporno to što Katolička crkva, na osnovu "temeljnog ugovora", može da svojevoljno postavlja biskupe i nadbiskupa barskog, ne pitajući crnogorsku vlast.

Tako nešto, po njegovom objašnjenju, nije se moglo dogoditi u Crnoj Gori u vreme kralja Nikole Petrovića.

Konkordatom koji je 1886. godine Crna Gora potpisala sa Vatikanom, Vatikan je bio obavezan da konsultuje crnogorskog vladara kad je predlagao čelnike katolika u Crnoj Gori, odnosno, oni nisu mogli biti postavljeni bez saglasnosti crnogorske vlasti.

 

Na ruku “beogradskoj Patrijaršiji“

Prema oceni Vučinića, ugovor Crne Gore i Vatikana će "po prirodi biti uzor za potpisivanje ugovora sa svim drugim verskim zajednicama koje će, takođe, tražiti, i dobiti pravo da biraju i postavljaju svoje verske službenike bez saglasnosti državnih vlasti i svojevoljno uspostavljaju administrativnu podelu (države Crne Gore), ne poštujući državne granice".

Tako će se, kako je Vučinić ocenio, dogoditi da duhovna sedišta vernika u Crnoj Gori budu u glavnim gradovima susednih drzava, u Tirani, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu.

Po rečima Vučinića, "najopasnija protivdržavna institucija, beogradska Patrijaršija, jedva je dočekala ovakav ugovor (s Vatikanom), na koji će se pozvati da bi stekla zakonsko pravo da uspostavlja eparhije čije su stolice u susednim državama".

"Naravno, i da iz Beograda arbitrira o svim našim, ne samo crkvenim, pitanjima, nego i političkim, i to na temelju zakona", naveo je on.

Pošto "temeljni ugovor" sa Vatikanom Katoličkoj crkvi daje pravo da po svojoj volji postavlja sveštenike, prema objašnjenju Vučinića, nema razloga da bude drugačije i u slučaju "beogradske Patrijaršije".

2024 © - Vesti online