Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 22.06.2011.
13:37
Ž. Marković - Vesti A

Samo Srbi bez viših činova

Oružane snage BiH potresa novi skandal na nacionalnoj osnovi. Sada su problematična unapređenja koja su prošlog meseca sprovedena, a da se pri tom uopšte nije vodilo računa o zastupljenosti naroda, što je izazvalo ogorčenje među srpskim vojnicima i oficirima.

Naime, OS BiH unapredile su u maju 180 oficira bošnjačke nacionalnosti i samo dvojicu Srba, čime je drastično narušena ravnopravnost naroda i urušeni osnovni principi multietničnosti.

Poverljivi vojni dokument o kojem ovih dana pišu banjalučki mediji otkriva da je prošlog meseca sproveden plan unapređenja, koji direktno favorizuje bošnjačke pripadnike OS BiH, pogotovo među oficirskim kadrom.

Najveći nacionalni debalans napravljen je unapređenjima bošnjačkih oficira, koji ubedljivo dominiraju u ukupnoj strukturi. S druge strane, srpski oficiri, a jednim delom i Hrvati, grubo su oštećeni, jer su ostali uskraćeni za više činove, a samim tim i za veće plate.
 

- Ukupno je unapređeno 225 oficira svih činova, od čega čak 180 otpada na Bošnjake. U sutrukturi unapređenih dominiraju visoki činovi poput pukovnika i majora, što, praktično, znači da je ovim potezom stvoren manevarski prostor da bošnjački kadrovi zauzmu brojne rukovodeće pozicije u Oružanim snagama. Istina, unapređeno je i 43, ali i samo dva Srbina i to u činove potporučnika - kaže sagovornik našeg lista iz OS BiH.

Ovakvi potezi sve više nerviraju javnost u Republici Srpskoj, naročito iz razloga što se slične stvari ponavljaju već godinama. Podsetimo, u prethodnom periodu na svetlo dana izbijali su mnogi skandali, od toga da srpskim vojnicima na Manjači, niko nije hteo da servira ručak, jer su njihove kolege Bošnjaci postili zbog Ramazana, pa do davanja vojnog helikoptera na korištenje poglavaru Islamske zajednice BiH Mustafi Ceriću kako bi ovaj otišao da otvori jednu džamiju.

Predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, smatra da Oružane snage BiH nisu nikakav faktor kohezije kakvim su ga predstavljali zagovornici reforme odbrane.
- Poslednja unapređenja najbolje pokazuju da Srbi ne treba da očekuju zaštitu od vojske koja se pompezno zove Oružane snage BiH, niti od Ministarstva odbrane BiH, bez obzira ko je na njegovom čelu. Zbog svega toga i niza drugih razloga, potrebno je pokrenuti inicijativu o demilitarizaciji BiH - kaže Ćurguz.

Zaklinju se u RS

 

Otkako su osnovane pre nekoliko godina, niko u RS ne smatra Oružane snage BiH za svoju vojsku i, iako se u njene redove prijavljuju i Srbi, to uglavnom rade radi novca, a veoma retko radi patriotizma ili osećaja pripadnosti državi. Podsetimo, kada je, pre šest godina, deo prve generacije OS BiH iz reda srpskog naroda, na Manjači trebala da položi zakletvu državi BiH, svi vojnici su se uglas, umesto BiH, zakleli Republici Srpskoj. 

POVEZANE VESTI

Sreda 22.06.2011. 17:12
Pa nisu ludi kao Srbi da daju komandna mesta nekom drugom. Mi smo imali Broza, pa Tudjmana, pa Gosnjaka, pa Spegelja i da ne nabrajam, pa posle rasturise Jugoslaviju. Izgleda da su Muje pametnije od Srba.
Sreda 22.06.2011. 15:26
Тако то раде доказани фашисти.
Sreda 22.06.2011. 22:44
ja bih volio da mi samo jedan primjer das,kad smo mi to pokusali vas da satremo?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online