Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 08.06.2011.
12:39
Blic A

Hrvatska u EU od 1. jula 2013.

Hrvatska bi 1. jula 2013. trebalo da postane 28. članica EU, nakon više od osam godina od početka pregovora, piše beogradski dnevnik “Blic”.

Prema saznanjima ovog lista u Briselu, u slučaju da na predstojećem samitu EU koji se održava 23. i 24. juna ovaj datum bude utvrđen kao cilj za Hrvatsku, u decembru bi tokom poljskog predsedavanja Unijom Zagreb trebalo da potpiše ugovor o pristupanju evropskom bloku. Nakon toga sledi ratifikacija u parlamentima država članica koja će trajati do godinu i po dana.

Hrvatska najverovatnije od 1 jula 2013. postaje članica EU


Prema pisanju “Fajnenšel tajmsa”, u Zagrebu će u petak Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije, predložiti zaključenje pregovora o priključenju Hrvatske EU i dati preporuku za prvo proširenje Unije od 2007, kada su evropskom bloku pristupile Bugarska i Rumunija.


Dozvola Brisela uslediće nakon proboja u četiri poglavlja koja su do sada usporavala pristupanje Hrvatske Uniji, pre svega ona koja se odnose na pravosuđe i konkurentnost.


Bruno Voterfild, dopisnik “Dejli telegrafa” iz Brisela, kaže za “Blic” da se u Evropskoj komisiji 1. jul 2013. ovih dana pominje kao okvirni datum pristupanja Hrvatske.


“Mislim da je taj datum izvodljiv, iako nije garancija Zagrebu. Ovog ili narednog meseca Komisija će započeti monitoring Hrvatske koji će trajati naredne dve godine i tokom njega će Zagreb morati Briselu da podnosi izveštaje na tri meseca koji se tiču još uvek spornih tema. Ukoliko neki od tih izveštaja ne bude prihvaćen, pristupanje bi moglo da bude odloženo barem do 2014“, navodi Voterfild, koji piše i blog za sajt euobserver.com.


Problemi: Pravosuđe, korupcija, Gotovina...


On kaže da su Francuska, Velika Britanija i Holandija i dalje sumnjičave u vezi sa Hrvatskom.


“Zagrebu zameraju probleme oko reforme pravosuđa i korupciju, a još je aktuelna i

Briselu se ne dopadaju ovakvi stavovi u Hrvatskoj

halabuka koja se digla oko generala Ante Gotovine i reakcija hrvatskih vlasti na presudu Haškog tribunala“, objašnjava Voterfild.


Iz Evropske komisije za “Blic“ objašnjavaju da je 1. jul 2013. kao datum priključenja Hrvatske realističan pošto dolazi godinu dana posle predsedničkih izbora u Francuskoj, pa Zagreb neće biti predmet debate protiv proširenje EU u toj zemlji.


“Moguće je ipak da će biti pritisaka da se priključenje Hrvatske odloži do 1. januara 2014. kako bi se završio budžetski ciklus EU koji traje sedam godina i spremio novi u kojem bi i Hrvatska bila uključena“, tvrdi zvaničnik blizak vrhu Evropske komisije.


On naglašava da je monitoring, koji će Komisija sprovesti u slučaju Hrvatske, uveden zbog negativnog iskustva sa pristupanjem Rumunije i Bugarske, kada je Brisel naučio lekciju da ne treba da prihvata u članstvo države koje nisu u potpunosti dostigle EU standarde.


Šta od ovoga može da ima Srbija?


Izvor “Blica” iz Evropske komisije tvrdi da je predsedavanje Poljske u drugoj polovini ove godine važno podjednako za Hrvatsku i Srbiju, pošto će Varšava pokušati da obezbedi potpisivanje ugovora o hrvatskom pristupanju EU i time simbolično zaključi

Šansa za brži put Srbije ka EU?

integraciju u Uniju ove zemlje, a da istovremeno Srbija otpočne taj put - dobijanjem statusa kandidata i otvaranjem pregovora sa Briselom.


Novinar Bruno Voterfild naglašava da utvrđivanje datuma ulaska Srbije u EU nije loše za Srbiju, jer time Brisel pokazuje da se proces proširenja EU na zapadni Balkan i dalje događa.


”Pritisak na Srbiju i Hrvatsku zbog Bosne postaće istovremeno veći, pošto Brisel vidi da se Bosna udaljava od EU, a Velika Britanija u poslednje vreme želi to da reši”, smatra Voterfild.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2011. 12:45
Хрвати, марш у Европу, и не враћајте се, само мораћемо једног дана доћи по РСК.
Sreda 08.06.2011. 12:53
http://www.rtl.hr/izvizdali-sefa-eu-jer-misli-da-unija-lici-na-komunisticku-diktaturu-video-1865 Човек критиковао ЕУ, а парламентарци му звиждали ... Шта мислите шта ће хрвати да ураде кад се појави неко ко критикује газду?
Sreda 08.06.2011. 13:52
komentar je nepotreban jer je hrvatska u srbiji zaštičena pa svaki komentar protiv nj će biti izbrisan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online