Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 01.06.2011.
11:47 >> 13:43h
Beta A

Mladić u pritvoru "izuzetno kooperativan"

Sekretar Haškog tribunala Džon Hoking izjavio je danas da je general Ratko Mladić, po sinoćnjem izručenju i prebacivanju u pritvor Tribunala, bio "izuzetno kooperativan".

"Juče sam dočekao Mladića na aerodromu u Roterdamu, na stepenicama aviona, sa pritvorskim doktorom. Dobro smo komunicirali i razumeli jedan drugog. Mladić je bio veoma kooperativan i nismo imali nikakvih problema. On je obratio pažnju na to što smo govorili", izjavio je Hoking na konferenciji za novinare u Hagu.

Ratko Mladić

Tema razgovora nisu bile optužbe protiv Mladića, napomenuo je sekretar suda. "Mnogo smo razgovarali o proceduri", rekao je Hoking.

Po njegovim rečima, lekar je sa Mladićem razgovarao na roterdamskom aerodromu i utvrdio da je on u stanju da bude prebačen u pritvor Tribunala u Sheveningenu.

Kada je pristigao u pritvor, Mladića je ponovo pregledao lekar koji nije pronašao "nikakva hitna pitanja", rekao je sekretar Tribunala.

Nema bojazni od samoubistva?

Na pitanje da li Mladića u pritvoru posebno nadziru zbog mogućnosti samoubistva, Hoking je odgovorio odrečno.

Hoking je naglasio da će Mladić biti pod lekarskim nadzorom i da će mu Tribunal, kao i drugim pritvorenicima, obezbediti najbolju dostupnu medicinsku negu.

Predstavnici sekretarijata su sa Mladićem preliminarno razgovarali o imenovanju advokata, dali su mu neophodne dokumente, a taj razgovor će se nastaviti u narednim danima, kazao je sekretar Tribunala.

Prijem Mladića u pritvor, trajao je dva-tri sata, tokom kojih ga je upravnik informisao o pravilima i režimu života, posetama, telefonskim pozivima i drugim svakodnevnim pitanjima.

Upravnik pritvora još nije odredio sa kojim će drugim pritvorenicima Mladić biti smešten u jednom od tri krila pritvora u Sheveningenu, ali će ta odluka biti uskoro doneta, rekao je Hoking.

Mladić u petak u prvi put pred sudijom

Mladić će pred sudiju Haškog tribunala prvi put biti izveden u petak 3. juna, kako bi se izjasnio o krivici po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH. Tribunal je saopštio da će je pojavljivanje Mladića u sudnici zakazano za 10 sati.

Da se izjasni o krivici, Mladića će pozvati jedan od trojice sudija iz pretresnog veća koje bi trebalo da mu sudi. To su Alfons Ori iz Holandije, Kristof Flige iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.

Budući da do prvog pojavljivanja neće imati branioca, Tribunal će Mladiću samo za izjašnjavaje o krivici postaviti branioca po službenoj dužnosti. Taj advokat bi trebalo da Mladića poseti u pritvoru uoči prvog pojavljivanja i sa njim porazgovara o optužnici.

Kad se prvi put pojavi pred sudijom, Mladić, po pravilima Tribunala, može zatražiti da se izjašnjavanje o krivici odloži za mesec dana.

Sud je u dosadašnjoj praksi uvek usvajao takve zahteve optuženih.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2011. 14:01
Sta su ocekivali,jednog divljaka tamo? General je tesko bolestan,svi to znaju,ali ignorisu.
Sreda 01.06.2011. 14:08
Da li je neko promenio promenjen rezultata ove ankete "Da li je Srbija hapšenjem Ratka Mladića korak bliže Evropi?" Bilo je da 85% ne veruje da smo blize EU, a sad je skoro obrnuto... Da li je moguce da se neko bavi takvim stvarima i na ovom sajtu????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online