Sreda 01.06.2011.
11:47 >> 13:43h
Beta

Mladić u pritvoru "izuzetno kooperativan"

"Juče sam dočekao Mladića na aerodromu u Roterdamu, na stepenicama aviona, sa pritvorskim doktorom. Dobro smo komunicirali i razumeli jedan drugog. Mladić je bio veoma kooperativan i nismo imali nikakvih problema. On je obratio pažnju na to što smo govorili", izjavio je Hoking na konferenciji za novinare u Hagu.

Ratko Mladić

Tema razgovora nisu bile optužbe protiv Mladića, napomenuo je sekretar suda. "Mnogo smo razgovarali o proceduri", rekao je Hoking.

Po njegovim rečima, lekar je sa Mladićem razgovarao na roterdamskom aerodromu i utvrdio da je on u stanju da bude prebačen u pritvor Tribunala u Sheveningenu.

Kada je pristigao u pritvor, Mladića je ponovo pregledao lekar koji nije pronašao "nikakva hitna pitanja", rekao je sekretar Tribunala.

Nema bojazni od samoubistva?

Na pitanje da li Mladića u pritvoru posebno nadziru zbog mogućnosti samoubistva, Hoking je odgovorio odrečno.

Hoking je naglasio da će Mladić biti pod lekarskim nadzorom i da će mu Tribunal, kao i drugim pritvorenicima, obezbediti najbolju dostupnu medicinsku negu.

Predstavnici sekretarijata su sa Mladićem preliminarno razgovarali o imenovanju advokata, dali su mu neophodne dokumente, a taj razgovor će se nastaviti u narednim danima, kazao je sekretar Tribunala.

Prijem Mladića u pritvor, trajao je dva-tri sata, tokom kojih ga je upravnik informisao o pravilima i režimu života, posetama, telefonskim pozivima i drugim svakodnevnim pitanjima.

Upravnik pritvora još nije odredio sa kojim će drugim pritvorenicima Mladić biti smešten u jednom od tri krila pritvora u Sheveningenu, ali će ta odluka biti uskoro doneta, rekao je Hoking.

Mladić u petak u prvi put pred sudijom

Mladić će pred sudiju Haškog tribunala prvi put biti izveden u petak 3. juna, kako bi se izjasnio o krivici po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH. Tribunal je saopštio da će je pojavljivanje Mladića u sudnici zakazano za 10 sati.

Da se izjasni o krivici, Mladića će pozvati jedan od trojice sudija iz pretresnog veća koje bi trebalo da mu sudi. To su Alfons Ori iz Holandije, Kristof Flige iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.

Budući da do prvog pojavljivanja neće imati branioca, Tribunal će Mladiću samo za izjašnjavaje o krivici postaviti branioca po službenoj dužnosti. Taj advokat bi trebalo da Mladića poseti u pritvoru uoči prvog pojavljivanja i sa njim porazgovara o optužnici.

Kad se prvi put pojavi pred sudijom, Mladić, po pravilima Tribunala, može zatražiti da se izjašnjavanje o krivici odloži za mesec dana.

Sud je u dosadašnjoj praksi uvek usvajao takve zahteve optuženih.

2024 © - Vesti online