Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 31.05.2011.
14:47
Srna A

Banjalučani: Vostani, Srbine, slomljeno je krilo, ali mi pamtimo let

Više od 12.000 ljudi iz cele Republike Srpske okupilo se danas na banjalučkom Trgu Krajine gde je u podne počeo miting podrške nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, javio je izveštač Srne. Sa ovog skupa je poručeno da je "Mladić srpski heroj, a ne ratni zločinac" i upućen apel vlastima RS da pomognu njegovu odbranu u Haškom tribunalu.

Banjaluka okupila građane iz cele Republike Srpske

Građani koji žele da daju podršku generalu Mladiću i izraze negodovanje zbog njegovog hapšenja, pristigli su na mesto održavanja mitinga pojedinačno, ali i organizovano autobusima iz drugih opština Srpske.

Miting je počeo intoniranjem himne "Bože pravde", a okupljeni su nosili srpske zastave, postere sa likom generala Mladića, transparente na kojima piše "Rusijo, majko", Srbijo, maćeho", "Tadiću, izdajniče srpskog naroda! VRS", "Generale, osudiše te prije suđenja", "Ja sam Mladić, uhapsi me, Tadiću", "Mladić - simobol srpske slobode" "Tadiću, ljago srpska", "Jasenovac - 700 000 pobijenih je li to genocid?", "Tadiću, ustašo". Okupljeni građani skandiraju "Tadiću, spasi Srbiju ubij se" i "Ratko Mladić, Ratko Mladić".

Na bini sa koje su se obraćali govornici tokom protesta istaknuta je velika srpska zastava. Na obližnjoj zgradi od ranije je postavljen poster sa likom Mladića, uz tekst "Vostani, Srbine, slomljeno je krilo, ali mi pamtimo let". U Parku "Petar Kočić" preko puta Trga Krajine okupio se znatan broj starijih ljudi. Deo glavne Ulice kralja Petra Karađorđevića zatvoren je za saobraćaj.

Među učesnicima mitinga prisustni su bili i potpredsednik RS Emil Vlajki, ministar za pitanja boračko invalidske zaštire i rada vlade RS Petar Đokić, poslanici, predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, sveštenici...

Skup su obezbeđivale jake policijske snage, a i organizatori su imali svoje redare.

"Ponosni smo što nam je komandovao Mladić"

Predsednik Predsedništva Boračke organizacije Republike Srpske Dražan Perendija rekao je da general Ratko Mladić nije kriv za ono za šta ga terete, navodeći da su Mladić i cela jedna generacija Srba označeni kao ratni zločinci.

Perendija je rekao da neki Srbe proglašavaju i fašistima zato što se srpski narod prvi put u istoriji organizovao i nije dopustio da bude ubijen. On je naglasio da Mladića krive zato što nije dozvolio da Srbi budu ubijeni, što nije dozvolio novi Jasenovac, Kozaru, Drinu, hercegovačke jame.

"E, pa nije kriv", naglasio je Perendija, ističući da su Mladić i njegovi generali znali pod čiju će zastavu stati.

Osuda Beograda sa Pala

 

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su danas rezoluciju kojom se osuđuju vlasti Srbije zbog hapšenja generala Ratka Mladića i apeluje da mu se omogući adekvatna zdrvstvena zaštita.

Rezolucija je uvrštena u dnevni red na predlog odbornika Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" Branislava Blagojevića.

Predsednik Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić poručio je da su nekadašnji srpski borci ponosni što im je komandant bio takva veličina kao što je to general Ratko Mladić, sa kojim su na brojnim ratištima odbranili i sačuvali Republiku Srpsku.

On smatra da se Srbi potpuno nepravedno predstavljaju kao zločinci u čemu se to nastoji potvrditi kroz optuženice i presude Suda BiH i Haškog tribunala, naglasivši da tako nešto neće i ne može proći.

Rogić je konstatovao da je osuđeni ratni zločinac Rasim Delić sahranjen kao heroj, da se u vezi sa hapšenjem Ejupa Ganića i Jovana Divjaka podigla "neviđena prašina", da je Atif Dudaković, pod čijom komandom su počinjeni zločini, još na slobodi, kao i Naser Orić.

"Borci Republike Srpske imali su čast da im komanduje general Mladić", istakao je Rogić i dodao da su se građani danas okupili u Banjaluci, kao i prethodnih dana u drugim gradovima, da bi pokazali da Srpska i njena Boračka organizacija ne napuštaju svog komandanta.
 

"Ratko Mladić kao komandant Vojske Republike Srpske odbranio je srpski narod u BiH i sprečio novi genocid nad Srbima", rekao je predstavnik Udruženja "Srpske dveri" iz Beograda Srđan Nogo na današnjem mitingu podršku srpskom generalu u Banjaluci.

"Mladić i njegova časna vojska donelu su pobedu srpskom narodu, a to je Republika Srpska. Mladić je nastavio tamo gde je stao vojvoda Živojin Mišić. Vi borci Vojske RS i 30.000 poginulih dali ste nam Srpsku i to je ono što oni ne mogu da oproste Mladiću", istakao je Nogo.

On je rekao da dolazi iz Beograda iz kojeg, nažalost u poslednje vreme dolaze samo loše vesti, kao što su da je usvojena "lažna" deklaracija o Srebrenici, hapšenje nekadašnjeg načelnika opštine Trebinje Božidara Vučurevića i generala Mladića.

Centralni miting podrške generalu Mladiću organizuje Boračka organizacija RS. Poziv za miting BORS je uputio svim zvaničnicima Srpske, a očekuje se prisustvo pripadnika boračkih organizacija iz svih opština RS.

Mitinzi podrške generalu Mladiću već su održani na Palama, Sokocu, Han Pijesku, Foči, Kalinoviku, Nevesinju, Zvorniku.

POVEZANE VESTI

Utorak 31.05.2011. 14:51
svaka cast, braco srbi i sestre srpkinje. ZIVELA REPUBLIKA SRPSKA ZIVEO RATKO MLADIC ZA KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU dace bog da se resimo dedinjskih izdajnika i najvecih stetocina srbije u njenoj istoriji ...boze pomozi...
Utorak 31.05.2011. 15:22
Generale, na svemu ti hvala!!! Na tvom ce se primjeru uciti cojstvu i junastvu sve generacije Srba - i ne samo Srba....Ti si se na najbolji i najljudskiji nacin oduzio svome narodu - koliko je bilo u tvojoj ljudskoj moci nisi dao da ti rod satru i ponize. Sveta je duznost tvome rodu da ti se dostojno oduze...Generale, dok je Srba, zivjeces i ti... A sitne duse koje te hoce blatiti, vec su kaznjene od Boga u svojoj nakaznosti i neka odrobijaju svoj zivot u svojoj mizeriji
Utorak 31.05.2011. 17:27
Свака част браћо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online