Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 21.05.2011.
01:28
Vestionline A

Saradnja izbeglica i stranaka iz Hrvatske

Predstavnici izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske i predstavnici tri opozicione srpske stranke iz te zemlje postigli su dogovor o saradnji u borbi za imovinska i druga stečena i ljudska prava koja su im, kako kažu, nasilno uskraćena u Hrvatskoj.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta rekao je posle sastanka da su usvojeni zaključci u kojima se traži da "Srbija definiše pitanje masovnog kršenja prava preko pola miliona izbeglih i prognanih Srba kao jedno od otvorenih pitanja u odnosima s Hrvatskom".

"Tražimo da Evropska unija i Srbija otvore suštinski dijalog sa Hrvatskom na osnovu bečkog Sporazuma o sukcesiji koji svima garantuje prava koja su imali na dan 31.

Miodrag Linta kaže da Srbija i EU treba da uspostave dijalog sa Hrvatskom

decembra 1990", rekao je Linta.

Dogovor izbegličkih udruženja je postignut nakon rasprave na temu "Peticija izbeglica i evrointegracije Hrvatske" koju su organizovale krovne izbegličke organizacije - Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske i Koalicija.

"Učesnici skupa su podržali razvoj dobrosusedskih odnosa Srbije i Hrvatske i politiku pomirenja, ali ne po svaku cenu, ne preko leđa izbeglih i prognanih Srba, ne gaženjem njihovih prava", izjavio je Linta.

Prema njegovim rečima, tri srpske stranke iz Hrvatske podržale su sve zahteve iz peticije izbeglih i prognanih Srba, kao i zahtev da hrvatski Sabor usvoji Deklaraciju o poštovanju njihovih prava.

Tom Deklaracijom se od hrvatske države traži da preuzme odgovornost za gubitke i stradanja srpskog naroda u Hrvatskoj.

Učesnici skupa, kako je kazao Linta, održavaće u buduće redovne sastanke na kojim će dogovarati konkretnu saradnju, a prvi cilj im je da artikulišu novu srpsku politiku u Hrvatskoj.

Na skup su bili pozvani predstavnici šest srpskih stranaka iz Hrvatske, a odazvale su se Srpska narodna stranka sa Milanom Rodićem na čelu, Naša stranka koju je predvodio predsednik Jovan Ajduković i Demokratska partija Srba, čiju je delegaciju predvodio predsednik Političkog saveta stranke Veljko Džakula.

Dok su predstavnici ostale dve partije opravdano izostale, prema rečima Linte, poziv su odbili predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke koju vode Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac.

POVEZANE VESTI

Subota 21.05.2011. 11:33
Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac nisu se odazvali. Pa kako i bi kad su ustaški plaćenici i marionete HDZ-u za glasanje u saboru i dokaz hrvatske za ispunjenje 23. pristupnog poglavlja. Ovi Srbi samo im smetaju. Kakvi ljigavci, gori su i podliji od zakletih krvnika.A kako li se samo Pupovčina rasrdio kad smo tražili povrat konstitutivnosti. Uh,uh, da mi ga se dočepati.
Subota 21.05.2011. 11:25
nema ništa od klik-klak politike,a upravo po svemu napisanom o njoj se radi.ne možeš se sa nekim tužiti aistovremeno ljubiti a takva se politika uvjek forsira iz srbije i što je najgore nikako da se shvati da je takav način vođenja politike poguban za srbe.ista je stvar i sa onima kojim je srbija našla uhljebljenje kroz nevladine organizacije pa sad ne znaju ni koga ni što zastupaju."baljezganje se nastavlja".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online