Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.05.2011.
17:53
Vestionline A

Vučurević (za sada) neće biti izručen

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je odluke Višeg suda u Šapcu o izručenju i produženju pritvora ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću jer smatra da nije bio stvarno nadležan za odlučivanje tokom rata, izjavila je portparolka suda Mirjana Piljić.

Stav Apelacionog suda je da o molbama Hrvatske i Bosne i Hercegovine za izručenje Vučurevića treba da odluči Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kao isključivo nadležan sud, napomenula je ona.

Za sada bez izručenja Vučurevića

Posle te odluke, Vučurević je iz pritvora u Šapcu prebačen u Okružni zatvor u Beogradu, rekao je sudija Višeg suda u Šapcu Saša Knežević.

Apelacioni sud smatra da, kako se izručenja Vučurevića traže radi vođenja krivičnog postupka za delo iz grupe krivičnih dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, "to je u smislu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupcima za ratne zločine isključivo nadležno Odeljenje za ratne zločicne u Beogradu Višeg suda u Beogradu".

Odluke Višeg suda ukinute su povodom žalbi Vučurevićevih branilaca, a po službenoj dužnosti, objasnila je Piljić.

Viši sud u Šapcu 21. aprila odlučio je da su ispunjeni uslovi za izručenje Vučurevića i Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i produžio mu ekstradicioni pritvor, koji mu u ističe 8. juna, a narednu odluku o produženju ili ukidanju doneće Odeljenje za ratne zločine u Beogradu Višeg suda u Beogradu.

Taj sud će odlučiti i o molbama za izručenje, a pošto njegova rešenja postanu pravosnažna, konačnu odluku će doneti ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

I Bosna i Hrvatska traže Vučurevića

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedelju dana kasnije je podnela zahtev za njegovo izručenje.

I Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podneo je Konzulatu Srbije u Bosni i Hercegovini zahtev za dobijanje srpskog državljanstva koje nije dobio, a Hrvatskoj odnosno BiH bi mogao da bude izručen u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

POVEZANE VESTI

Subota 21.05.2011. 13:22
Kako dusmani hoce da izvrnu istinu o dogadjanju u proteklom ratu pa to je strasno!Njihov nijedan vojnik nije pocinio zlocin i njihovo je sve opravdano,a samo su Srbi zlocinci?!E pa to nije istina jer se oni ne pitaju,nego samo koriste sadasnju izdajnicku vlast koja im uvlaci u dupe i sluzi im!Kad tadic ode sa vlasti ide druga pesma koja im se nece svideti!Hvatacemo hrvatske zlocince i ubice i suditi im po nasem krivicnom zakonu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online