Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 19.05.2011.
20:14
Jutarnji list A

Hrvatska članica EU 1. jula 2013.

Zagrebački mediji pišu da će Hrvatska zaključiti pregovore sa EU do leta, a da će punopravna članica postati 1. jula 2013. godine.

Hrvati iščekuju kraj pregovora sa EU
 

Jutarnji list navodi da će se u Briselu na sastanku stalnih predstavnika članica EU održati rasprava o zaključenju pristupnih pregovora, ali i o datumu punopravnog članstva u EU.


U Zagrebu očekuju da će komesar za proširenje Štefan File u izveštaju predstavnicima država članica dati ocenu da je Hrvatska učinila veliki napredak u poglavlju o pravosuđu i osnovnim pravima.
 

Evropska komisija će svoju ocenu o pravosuđu zasnovati na izveštaju hrvatske vlade, ali i na onom koji je sačinila misija EK koja je pre nedelju dana bila u Hrvatskoj, a na osnovu kog Zagreb očekuje da će dobiti zeleno svetlo država članica za nastavak procedure zatvaranja i tog poglavlja, kao i poglavlja o tržišnoj konkurentnosti.

"Jutarnji list" se poziva na izjave neimenovanih diplomata EU da sve ide u smeru zaključenja pregovora u junu ili eventualno u julu.

Zaključenja neće biti bez uslova, jer je Francuska predložila, a mnoge druge države podržale, da se proces u poglavlju u pravosuđu redovno nadzire i nakon zaključenja pregovora, sve do stupanja Hrvatske u punopravno članstvo.

Prema tom predlogu, svaka tri meseca bi se izveštavalo u kojoj meri Hrvatska nastavlja da ispunjava uslove iz poglavlja o pravosuđu, a naročito u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i procesuiranju ratnih zločina.

"Ko god osvoji vlast, neće se ni u jednom trenutku moći opustiti jer će se taj ritam borbe protiv korupcije na svim niovima morati nastaviti", prenosi list izjave diplomata uz obrazloženje da je to garancija da zaključenjem pregovora u Hrvatskoj neće prestati borba protiv korupcije. Tako bi Hrvatska u Uniju ušla potpuno spremna, smatraju u Briselu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.05.2011. 20:59
hrvatski narod nije ni svestan sta sve potpisuju njihovi politicari da bi ispunili zahteve eu. Tacka 13 se odnosi na ribarenje i potpisano je da italijanski i slovenski ribari mogu da love u hrvatskim vodama!
Četvrtak 19.05.2011. 20:42
Мери Јерковић је прва предвидела то. Чак и да ће млади британски пар да се разведе ...
Četvrtak 19.05.2011. 22:52
Само нек иду! Срећан им пут. Можда ми се чини, али европска цена за њих није била тако висока, као што се од нас тражи?! Ископаше "Бљесак"....смешно. А ми, преорасмо све, прериљасмо све, и опет није доста. Коју ли ће још жељу морати да им испуни наша владајућа златна рибица? Ајмо на улице....... Ја никад нисам хтела и никад нећу пожелети да моја земља уђе у ЕУ. Првенствено мислим на будућност своје деце.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online