Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Sreda 11.05.2011.
15:53
Vestionline, Beta, Srna A

“I Federacija kriva za krizu u BiH“

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da mora biti pronađeno rešenje za trenutnu krizu u BiH koja nije vezana samo za referendum u Republici Srpskoj, nego i za funkcionisanje i drugih institucija u BiH i Federaciji BiH.

Tadić je istakao da nema određen datum sastanka sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, te da ima samo nameru da razgovaraju o rešenju krize. Predsednik sRbije je, međutim, istakao da ne deli Inckovu ocenu da je stanje u BiH gore nego ranije.

Nije samo Srpska kriva - Boris Tadić i Milorad Dodik

"Ne slažem se sa tim, situacija je sada mnogo bolja, mada i sam ponekad ne razumem zašto institucije u BiH ne mogu brže da resavaju probleme i izazove sa kojima se suočavaju", rekao je Tadić.

On je rekao da vidi da se u BiH ubrzavaju politički procesi, i da u ovom trenutku uzima u obzir mnoge informacije među kojima su i informacije koji će političari iz međunarodne zajednice doći u BiH i kada.

Prema njegovim rečimam, Srbija podržava sve inicijative koje dolaze iz BiH s ciljem da se reše problemi i aktuelna politička kriza ali i poštuje teritorijalni integritet susedne zemlje i ne želi da se meša u njena unutrašnja pitanja.

Tadić je dodao da je u stalnom kontaktu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kao i sa predstavnicima Federacije BiH i institucija BiH.


EU ponavlja da je protiv referednuma

Vršilac dužnosti šefa delegacije EU u BiH Renco Davidi ponovio je da EU ne podržava raspisivanje referenduma u RS.

Davidi je rekao da nije informisan o mogućoj poseti BiH visoke predstavnice EU za inostrane poslove i bezbednost Ketrin Ešton, ali da se dijalog sa zvaničnicima BiH vodi i da su u okviru tog dijaloga BiH posetili i visoki zvaničnik EU Miroslav Lajčak, te generalni direktor Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino.

''Svi su oni dolazili u posetu BiH s ciljem ubrzavanja rešavanja pitanja poput formiranja vlasti na državnom nivou, kao i refrenduma. Kao što znate, EU smatra da referendum nije prihvatljiv'', rekao je Davidi novinarima u Banjaluci.


SAD spremaju sankcije za Dodika

Sarajevski list "Dnevni avaz", pozivajući se na izvore, piše da su SAD spremne da predsednika  Dodika i njegove saradnike stave na "crnu listu" uz zamrzavanje pokretne i nepokretne imovine, zabranu izdavanja viza, "ali i druge mere koje se mogu razmatrati".

List podseća da je zamenica stalnog predstavnika SAD pri UN Rozmari di Karlo, pre dva dana na sednici Saveta bezbednosti UN kazala da SAD u potpunosti podržavaju visokog predstavnika Valentina Incka u aktivnostima kojima će odgovoriti na rastuću krizu u BiH.

"Incko ima našu punu podršku u koracima koje će poduzeti kako bi osigurao poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali i branio i očuvao suverenitet i teritorijalni integritet BiH. SAD u u procesu razmatranja vlastitih mera kako bismo podržali Dejton i institucije države BiH, ako to bude potrebno", rekla je Di Karlo.

O čemu je zapravo sporni referendum


Narodna skupština RS je 13. aprila usvojila Odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani Srpske izjasniti o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

 

Građani RS će se na referendumu izjasniti o tome "da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH".

 

Odluka parlamenta Srpske o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH objavljena je 27. aprila u ''Službenom glasniku RS'' i time stupila na snagu. Referendum bi trebalo da bude održan u prvoj sedmici po isteku 45 dana od dana stupanja na snagu odluke.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.05.2011. 16:16
Kako Di Karlo kaže da počinju razmatranje vlastitih mera, to može samo da znači da se "Gonzalez" sa tomahavcima opet šunja negde u blizini. Jasno je što Tadić kuka kako nije samo Mile kriv nego i Federacija. Ovo sve ne može mirno da se završi, a i dugo je trajalo.
Sreda 11.05.2011. 16:00
Da li se Borici Tadici opet izvinio?
Sreda 11.05.2011. 16:31
tadic moze da izjavi sta hoce na temu koju god hoce on se dokazao i pokazao i ko je i sta je za mene prosecnog Srbina on je izdajica i poltron DOLE VLAST!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online