Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 09.05.2011.
14:04
Ž. Marković - Vesti A

Iz Bosne vreba 3.000 spavača

Ubistvo Osame bin Ladena otvorilo je mogućnost da islamski ekstremisti u Bosni i Hercegovini organizuju terorističke napade, pre svega, na američka diplomatska predstavništva u BiH i regionu, ali i policijske stanice i kasarne u kojima borave vojnici Oružanih snaga BiH.

Realno moguća repriza: U Bugojnu je u junu prošle godine dignuta u vazduh policijska stanica
 



Dobro obavešteni sagovornici "Vesti" kažu da se potencijalne mete terorističkih napada nalaze u celom regionu, pre svega u BiH, ali i u Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj, zemljama koje su članice NATO i koje imaju svoje trupe u Avganistanu i Iraku.

Naši izvori kažu da su u tim zemljama mere bezbednosti podignute na nešto viši nivo, ali ističu da je trenutno čak i obaveštajnim službama zemalja regiona veoma teško proceniti gde bi se udari mogli dogoditi.
 

Eksperti za terorizam tvrde da su zasad realno mogući činovi poput onoga iz juna prošle godine u Bugojnu, kada je Haris Čaušević digao u vazduh policijsku stanicu i ubio jednog, a ranio šest policajaca.
 

Član balkanskog antiterorističkog tima Dževad Galijašević ukazuje na podatak koji je sredinom prošle godine izneo direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH Almir Džuvo, koji je tada rekao da u BiH postoji oko 3.000 potencijalnih terorista, takozvanih spavača, koji su izuzetno dobro naoružani i opremljeni. On za naš list ističe da je od njih najmanje 100 spremno da svakog momenta izvede neki teroristički napad.

Spavači dobro naoružani: Dževad Galijašević
 


 

- To su pojedinci koji deluju potpuno nezavisno od svih organizacionih elemenata terorističkih mreža u BiH i koji su, nakon ubistva Bin Ladena, poraženi. Oni uglavnom žive u veoma lošim životnim uslovima, a sada su još više frustrirani i mogu da udare neplanirano i na svoju ruku - kaže Galijašević.

Ciljaju američku ambasadu

 

Dževad Galijašević objašnjava da potencijalni cilj terorista, bar kada je BiH u pitanju, jeste američka ambasada u Sarajevu, ali i diplomatska predstavništva ostalih zapadnih zemalja. On ne isključuje ni mogućnost da teroristi udare i na domaće bezbednosne institucije.


- Vojnici iz BiH nalaze se u Avganistanu u Iraku, BiH je podržala uvođenje sankcija Iranu, glasala za intervenciju u Libiji... Sve su to stvari koje su trn u oku toj vrsti ekstremista i zato me ne bi iznenadilo da ponovo bude napadnuta neka policijska stanica, ili kasarna. S druge strane, mislim da su civilni ciljevi u ovom momentu isključeni - kaže Galijašević.


On ističe da je BiH odavno postala poligon za regrutaciju islamskih ekstremista i da ova zemlja zato predstavlja najozbiljnije terorističko žarište iz kojeg bi mogli da uslede eventualni napadi kako na ciljeve u regionu, tako i u celoj Evropi.
 

- Nakon ubistva Bin Ladena pojavila se informacija o navodnom postojanju takozvane prljave bombe negde u Evropi koja bi mogla da bude aktivirana. Niko ne može da garantuje da se ona ne nalazi negde na Balkanu - ističe Galijašević.


Turska igra u taktu radikalnog islama?



Najveća pretnja od radikalnog islama danas dolazi iz BiH, ali i Raške oblasti, gde u svim zbivanjima aktivnu ulogu ima Turska, rekao je za list "Politika" naučni savetnik u beogradskom Institutu za političke studije Radoslav Gaćinović.

Ankara uvek protiv Srbe: Radoslav Gaćinović

- Pošto Turska neće biti primljena u Evropsku uniju, Amerika, kao njen najbliži saveznik, želi da kompenzuje taj njihov zajednički neuspeh povratkom Turske na Balkan. Turska je velika sila, ekonomski i vojno veoma moćna, i kao takva želi da proširi svoju sferu uticaja na Balkan, jer u drugim njoj bliskim regionima nije moguće zbog uticaja Rusije i Kine, izjavio je Gaćinović.
 

On je naglasio da je Turska svoje "prijateljstvo" prema Srbiji pokazala munjevitim priznavanjem Kosova kao nezavisne države, iako je predsednik Turske Abdulah Gul nedavno u Karađorđevu izjavio da je želja Istanbula da pojača saradnju država regiona "uz poštovanje teritorijalnog integriteta i principa nemešanja u unutrašnje stvari".
 

- Tokom građanskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, Turska je uvek bila na onoj strani koja je bila protiv Srba. Zašto turski predsednik ne osudi separatističke težnje muslimanskih verskih lidera iz Raške oblasti ili pak ponašanje muslimanskog verskog vođe Mustafe Cerića, upitao je Gaćinović.
 

On je podsetio na upozorenje Zbignjeva Bžežinskog, koji smatra da postoji opasnost od obnove političkog islama u Turskoj i analogno tome promene međunarodnog kursa Ankare.
 

Procenjuje se da u BiH ima nekoliko hiljada potencijalnih terorista, a njihov uticaj u BiH danas je značajan.

Ratni komandanti propovedaju iz džamija

 

Glavni imam džamije Kralj Fahd u naselju Nedžarići u Sarajevu, u kojoj se mogu kupiti svi odevni predmeti za vehabije, je penzionisani pukovnik Nezim Halilović zvani Muderis. U ratu u BiH bio je komandant 4. muslimanske brigade koja je po njemu i dobila ime Muderis, a poznata je posebno po zločinima počinjenim prema zarobljenicima.
 

Takođe, Halil Brzina (čije je derviško ime Halil Hulusi Hakšibendi el Bosnevi), penzionisani general Armije BiH i bivši komandant 7. muslimanske brigade, danas drži propovedi u Sarač Ismailovoj džamiji u Sarajevu, gde je i imam. U toj džamiji, između ostalih, klanja i aktuelni bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, piše "Politika".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2011. 14:43
Budni su i ima ih mnogo više od 3.000. Vrbuju mlade i siromašne, vrbuju ih na univerzitetima, a to je najopasnije. Baš bi volio da vidim kako ruše američku ambasadu u sarajevu. Zaboravili ste napisati i da su uspostavili tzv zelenu transvezalu od bihaća do ankare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online