Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.04.2011.
16:48
Vestionline A

Kako Hrvatska ruši Gadafija?

Hrvatska aktivno učestvuje u rušenju Gadafijevog režima, jer se jedan od deset hrvatskih oficira i podoficira u komandnoj strukturi NATO-a nalazi u savezničkoj komandi koja učestvuje u vazdušnoj operaciji na vojne ciljeve u Libiji, piše "Vjesnik", pozivajući se na hrvatsko Ministarstvo odbrane.

Meta: Moamer el Gadafi

U Ministarstvu ističu da se hrvatski predstavnik nalazi u Centru za združene vazdušne operacije 5 u okviru baze Pođo Renatiko na severu Italije. Baza je smeštena oko 30 kilometara severno od Bolonje i jedna je od ključnih komandnih mesta iz kojih se svakodnevno kontroliše zona zabrane leta iznad Libije.

Operacija se vodi iz Združene komande u Napulju, vazdušnim operacijama upravlja se iz sedišta zračnih snaga za južnu Evropu u Izmiru, a taktička kontrola, odnosno kontrola u realnom vremenu zadatak je centra u kome je angažovan i pripadnik hrvatskih oružanih snaga.

Nakon ulaska u članstvo, Hrvatska je prihvatila obavezu popunjavanja određenog broja pozicija u komandnoj strukturi Saveza.

Dodeljeno joj je 25 pozicija uz jednu vodeću nivoa generala pa je prošlog leta Ivan Beneta postao prvi hrvatski general na komandnoj dužnosti u komandnoj strukturi NATO-a.

Novu dužnost preuzeo je u Komandi savezničkih operacija (SHAPE) u belgijskom gradu Monsu, a tu poziciju Hrvatska rotaciono deli s albanskim partnerima, piše list.

"Hrvatski oficiri popunjavaju dodeljene pozicije na kojima je trenutno deset oficira i podoficira. Namera je da do kraja godine Hrvatska ima u NATO-ovoj komandnoj strukturi 18 pripadnika, dok bi se tokom 2012. dostiglo planiranih 25 plus jedan", ističu u ministarstvu odbrane.

U hrvatskom ministarstvu odbrane ističu da je Hrvatska na osnovu procene korisnosti počela upućivati i popunjavati dobrovoljne nacionalne doprinose, odnosno pozicije pri NATO-ovoj komandnoj strukturi na kojoma je trenutno pet oficira.

Hrvatski predstavnici raspoređeni su u komandama NATO-a po svim nivoima, od strateške (SHAPE), preko operativne pa do nižih komandi i organizacija, piše list.

"Vjesnik" prenosi stav ministarstva odbrane da Hrvatska nije istakla nikakvu ponudu NATO-u koja bi podrazumevala snage u području operacije u Libiji, pa tako ni angažman helikoptera.

Nekad braća: Moamer el Gadafi i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić

Hrvatska je ranije deklarisala dva helikoptera, ali u okviru Nordijske borbene grupe koja je deo koncepta borbenih grupa EU. Jedinica Postrojba je u punoj spremnosti do kraja juna.

U ministarstvu ističu da je EU počela preliminarno planiranje operacije zaštite humanitarne pomoći za Libiju, ako, slično kao i kod NATO-a, UN iskaže potrebu za time.

"Svaki angažman Nordijske borbene grupe podrazumeva prethodni poziv i odluku EU i saglasnost svih članica određene borbene grupe", ističu u ministarstvu i naglašavaju da o eventualnoj upotrebi hrvatskih helikoptera, baš kao i svih drugih delova Hrvatske vojske u operacijama van državnih granica, odlučuje Hrvatski sabor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online