Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 20.04.2011.
10:46
Srna A

I Nemci su znali za ''Oluju''

Za plan hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i njegovih saradnika u vezi sa "Olujom" znali su, osim SAD, i u Nemačkoj, o čemu svedoči pismo koje je 28. jula 1995. godine tadašnji član Bundestaga, kasnije visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling uputio nemačkom kancelaru Helmutu Kolu o dogovoru postignutom u Splitu i kasnijim akcijama američkih kolega, navodi "Fokus".

"S obzirom na politički vrlo osetljivu situaciju Hrvatske, vojne akcije smeju jedino imati za cilj pomoć Bihaću, a ne, na primer, u Hrvatskoj vraćanje Krajine koju drže Srbi. Pod ovim smo uslovima ponudili da im pomognemo, da pridobijemo Hrvate za pomoć. Razgovarao sam više puta s Ministarstvom spoljnih poslova i s odgovornim u Stejt departmentu", napisao je Švarc-Šiling u pismu Kolu.

Bio je upućen u sve što se dešava: Helmut Kol
 

Udruženi zločinački poduhvat koji je iznedrio vojno-policijsku akciju "Oluja" osmišljen je uz puni blagoslov međunarodne zajednice, tako da bi odgovornost za zločine počinjene na teritoriji nekadašnje Republike Srpske Krajine i u zapadnokrajiškim opštinama na teritoriji Republike Srpske, odnosno BiH, podjednako trebalo da snose i

Francusko i američko (ne)prijateljstvo

 

Hrvatskoj vojsci (HV) u pripremi "Oluje" mnogo su pomogli francuski i američki vojni stručnjaci, izjavio je penzionisani pukovnik HV i poslanik Socijaldemokratske partije Ante Kotromanović.

vlade onih zemalja koje su dale prećutnu saglasnost hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu da "očisti" Hrvatsku i deo vojnih aktivnosti preusmeri na susednu BiH, prenosi list.

Švarc-Šiling je indirektno priznao da je podsticao Hrvatsku da vojno interveniše u BiH i da su Amerikanci odmah poslali demarš Tuđmanu, u kojem se naglašava da se u operaciji "Bihać" moraju suzdržati, ali da, istovremeno, SAD nezvanično šalju pozitivan signal na akciju.

Da je Amerika igrala dvostruku igru svedoči i izjava Švarc-Šilinga u pismu Kolu u kojoj on nakon američkog demarša konstatuje da je za njega gorko saznanje da u Vašingtonu imaju više razumevanja i pouzdanja u njega nego u Bonu.

Švarc-Šiling u pismu, obaveštava Kola da su Tuđman, predsedavajući Predsedništva BiH Alija Izetbegović, predsednik Vlade BiH Haris Silajdžić i predsednik FBiH Krešimir Zubak postigli dogovor o zajedničkoj vojnoj akciji na području Bihaća.

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su na 24, odnosno 18 godina robije zbog operacije ''Oluja'', dok je treći general Ivan Čermak oslobođen optužbi.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.04.2011. 12:13
Ma nama treba Seselj da se vrati. On ce im biti inekcija protiv tog zaraznog virusa, koga vijekovima ne mogu da se rijese.
Sreda 20.04.2011. 14:11
Znao i Milosevic i vrh UDB-e i SPS, pa su radi pomoci ustasama prvo demontirali sve rakete, obavestili sve bogate iz Krajine koji su pobegli mesec dana pre te njihove oluje i odneli bogatstvo u Beograd. Pre toga su iscenirali neke izbore, ponistavali sve dok nije pobedio Martic i mnogo toga. Prelistajte samo novine iz tog perioda i sve ce Vam biti jasno.Unistena Srbija posle 1944. nij emogla da pomogne braci, da nisu dosli na vl;ast ti koji su tada dosli. ne bi ustase ni postojale, ni Taci na Kosovu i mnogo toga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online