Sreda 20.04.2011.
10:46
Srna

I Nemci su znali za ''Oluju''

"S obzirom na politički vrlo osetljivu situaciju Hrvatske, vojne akcije smeju jedino imati za cilj pomoć Bihaću, a ne, na primer, u Hrvatskoj vraćanje Krajine koju drže Srbi. Pod ovim smo uslovima ponudili da im pomognemo, da pridobijemo Hrvate za pomoć. Razgovarao sam više puta s Ministarstvom spoljnih poslova i s odgovornim u Stejt departmentu", napisao je Švarc-Šiling u pismu Kolu.

Bio je upućen u sve što se dešava: Helmut Kol
 

Udruženi zločinački poduhvat koji je iznedrio vojno-policijsku akciju "Oluja" osmišljen je uz puni blagoslov međunarodne zajednice, tako da bi odgovornost za zločine počinjene na teritoriji nekadašnje Republike Srpske Krajine i u zapadnokrajiškim opštinama na teritoriji Republike Srpske, odnosno BiH, podjednako trebalo da snose i

Francusko i američko (ne)prijateljstvo

 

Hrvatskoj vojsci (HV) u pripremi "Oluje" mnogo su pomogli francuski i američki vojni stručnjaci, izjavio je penzionisani pukovnik HV i poslanik Socijaldemokratske partije Ante Kotromanović.

vlade onih zemalja koje su dale prećutnu saglasnost hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu da "očisti" Hrvatsku i deo vojnih aktivnosti preusmeri na susednu BiH, prenosi list.

Švarc-Šiling je indirektno priznao da je podsticao Hrvatsku da vojno interveniše u BiH i da su Amerikanci odmah poslali demarš Tuđmanu, u kojem se naglašava da se u operaciji "Bihać" moraju suzdržati, ali da, istovremeno, SAD nezvanično šalju pozitivan signal na akciju.

Da je Amerika igrala dvostruku igru svedoči i izjava Švarc-Šilinga u pismu Kolu u kojoj on nakon američkog demarša konstatuje da je za njega gorko saznanje da u Vašingtonu imaju više razumevanja i pouzdanja u njega nego u Bonu.

Švarc-Šiling u pismu, obaveštava Kola da su Tuđman, predsedavajući Predsedništva BiH Alija Izetbegović, predsednik Vlade BiH Haris Silajdžić i predsednik FBiH Krešimir Zubak postigli dogovor o zajedničkoj vojnoj akciji na području Bihaća.

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni su na 24, odnosno 18 godina robije zbog operacije ''Oluja'', dok je treći general Ivan Čermak oslobođen optužbi.

2024 © - Vesti online