Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 18.04.2011.
20:14
Vestionline A

Josipović: Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku

Presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ne menja odbrambeni, pravedni karakter rata u Hrvatskoj, iako smo svesni da je bilo i zločina koje treba osuditi, izjavio je danas hrvatski predsednik Ivo Josipović, istakavši da se iz presude vidi da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku.

Nastavlja Tuđmanovu retoriku: Ivo Josipović

"Karakterizacija upotrebljena u presudi u kojoj se govori o međunarodnom sukobu znači da su snage u Krajini bile kontrolisane iz Srbije, pa ta presuda utvrđuje agresiju Srbije na Hrvatsku", rekao je on i naglasio da Hrvatska nije nastala na udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Ne verujem da će ta slika biti promenjena jer zar bi UN, NATO, pa i EU primili takvu zemlju u svoje društvo", kazao je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsednikom na kavu".

U komentaru na izjavu srpskog predsednika Borisa Tadića o pomirenju, on je primetio da je "uvek važno da li je presuda ovakva ili onakva i tako obrazložena da izaziva dojam pravednosti, što građani ovde ne doživljavaju".

"Ni ja nisam siguran da li presuda doprinosi pravednosti, ali Hrvatska je žrtva agresije, a presudu je doneo sud UN, a ne sud Srbije ili EU", rekao je Josipović.

Na pitanje o utisku koji se stvorio u javnosti nakon prvog šoka da je presudom kriminalizovan ceo rat u Hrvatskoj, Josipović je odgovorio da mu je jasno da su građani šokirani usmenim obrazloženjem presude, iz koga se može steći takav utisak, ali da on to tako ne razume, niti prihvata, bez obzira na dikciju pojedinih delova obrazloženja presude.

On je istakao da je, i pored pominjanja tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana i ministra odbrane Gojka Šuška u presudi, presuda uvek individualna i da to nije presuda Tuđmanu i Šušku, kao što ni Gotovina i Markač nisu žrtvovani.

"Opšta ocena o ratu sadrži i nuždu da se prihvate i zločini koji su se dogodili", rekao je Josipović.

Predsednik Hrvatske je rekao da ne može govoriti o brionskim transkriptima, odnosno, legalnosti načina kojim su se oni našli u Hagu.

"Iz zapisnika se ne mogu izvoditi dokazi o udruženom zločinačkom poduhvatu jer treba prilično nategnuti određene interpretacije da bi se mogle shvatiti kao poziv na zločin", rekao je on i dodao da mu se ne čini da tu ima materijala za kazneni progon.

Josipović je podsetio da Hrvatska ima Ustavni zakon o saradnji s Haškim sudom i da prebacivanje dosadašnjim hrvatskim vladama zbog saradnje s Hagom nema smisla jer bi Hrvatska bez toga bila prezrena od međunarodne zajednice.

"Što se tiče odgovornosti države, Hrvatska je imala ulogu da je morala sarađivati s tužilaštvom, ali i odbranama, a one su često izražavale zadovoljstvo tom saradnjom", rekao je on.

Govoreći o najavi premijerke Jadranke Kosor da će Hrvatska ponovno tražiti da dobije status prijatelja suda, Josipović je rekao da Hrvatska nije stranka u postupku, a da bi odbrane trebalo da traže od suda da se Hrvatska i neke druge zemlje jave kao prijatelji suda.

"Važno je pobijanje teze o udruženom zločinačkom poduhvatu jer bi se time pobio veliki broj inkriminacija, pa bi i odbrane bile u puno boljoj poziciji", rekao je on.

Na pitanje o mogućem jačanju desnice, Josipović je odgovorio da će neko vreme neke malo desnije opcije imati više ođeka, ali da misli da će tu efekti koji se očekuju biti kratkog daha.

"Pitanje saradnje s Hagom ne sme biti predmet prepucavanja, nego stvar nacionalnog interesa, a ne međusobno prokazivanje", rekao je on i naglasio da s njegove strane neće biti podrške za preispitivanje odnosa Hrvatske s Haškim sudom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.04.2011. 22:14
E realno, toliko me smara vec ta njihova budjava prica! Ja sam izbeglica iz Hrvatske i savrseno me vise zabole sta oni misle...najveca bi im kazna bila da ih TOTALNO ignorisemo i ne prenosimo vise uopste vesti iz te jadne zemlje! Jos kad bi i to malo Srba otislo iz Hrvatske, pa oni bi svi kolektivno izumrli od muke!
Ponedeljak 18.04.2011. 21:25
josipoviću majm..e hrvatska je izvršila agresiju na svoje stanovništvo srpske nacionalnosti !!! i to sebi utuvi u glavu i vračaj srbe u ustav na ono isto mjesto koje im je pripadalo prije hrvatske agresije.!!!!!
Ponedeljak 18.04.2011. 21:20
Lepo mi kazemo da ti neljudi (cast izuzecima) nemaju srama i nicega se ne stide.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online