Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.04.2011.
14:46
Srna A

Izbegli Srbi: Presuda samo moralna satisfakcija

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić nezadovoljan je kaznama koje je Haški tribunal danas izrekao trojici hrvatskih generala za zločine nad Srbima u Krajini 1995. godine, ali smatra dobrim što je potvrđeno da je počinjen zločin nad Srbima te da su u njega bili uključeni hrvatska država i njeno rukovodstvo.

Srbi proterani u akciji "Oluja"
 



"Ako se za nešto u ovoj presudi može reći da je dobro, to je činjenica da je definitivno potvrđena istina da je počinjen zločin nad Srbima u Hrvatskoj i da je u njega bila uključena država Hrvatska na čelu sa tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, što se jasno vidi iz obrazloženja presude Markaču i Gotovini", rekao je Jovičić.


On je istakao da su u postupku protiv hrvatskih generala Gotovine, Markača i Čermaka nedvosmisleno dokazani zločini koje je hrvatska država sa svojom vlašću na čelu počinila nad Srbima, što je pobrojano i u presudi Gotovini i Markaču.

"Ključno je pitanje, bez obzira na visinu izrečenih kazni, šta će to doneti, šta će koristiti Srbima koji su proterani iz Hrvatske i sada se nalaze širom sveta, a u najvećem broju u Republici Srpskoj i Srbiji", pitao je Jovičić.


Prema njegovim rečima, ovo je samo moralna satisfakcija za proterane preživele Srbe i ništa drugo. "Oni se ne mogu vratiti, sve im je uništeno, izgubili su konstitutivnost kao narod i svedeni su na nacionalnu manjinu. Presuda ništa nije rešila da ljudima koji su preživeli ove zločine bude bolje", zaključio je Jovičić.
 

On je iznenađen i razočaran što i Čermak, za kojeg kaže da je imao veliku ulogu u projektu proterivanja Srba i etničkog čišćenja Hrvatske, nije osuđen. "Međutim, Sud je tako presudio i kao legalista poštujem tu presudu", rekao je Jovičić.

Budimir: Hrvatska istorija se menja

Milojko Budimir

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da se posle današnje osuđujuće presude hrvatskim generalima postavlja pitanje da li Hrvatska više može da obeležava datum "Oluje" kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, jer Haški tribunal je danas pokazao da to nije.


"Haški tribunal je doneo osudu za koju smatramo da bi mogla da odgovara pravičnosti i ono što je posebno bitno je to što je dokazao da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu u kome je naravno došlo do progona gotovo celokupnog stanovništva koje živi na području Krajine", rekao je Budimir za Srnu.

On je ocenio da bi presuda Haškog tribunala mogla da ima i druge reperkusije kada je u pitanju vraćanje Srba, jer kako je istakao „posle Oluje gotovo nije došlo do povratka Srba".

"Sada očekujemo da će međunarodna zajednica imati drugačiji tretman prema izbeglim i prognanim Srbima i da će im konačno biti omogućeno da se vrate na te prostore i da im bude nadoknađeno sve ono što su izgubili posle `Oluje`", istakao je Budimir.

 

SDS: Kazne preblage

 

Poslanik SDS-a u parlamentu BiH Borislav Bojić ocenio je da su osuđujuće presude Gotovini i Markaču i oslobađajuća presuda Ivanu Čermaku - preblage za stravične zločine koje je hrvatska vojska počinila nad Srbima u Hrvatskoj i Republici Srpskoj.

"Osuđujuće presude hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču, kao i oslobađajuća presuda za Ivana Čermaka zbog učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio da tokom vojne akcije `Oluja` 1995. godine prisilno i trajno ukloni srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj' preblage za stravične zločine koji su pripadnici hrvatske vojske počinili nad Srbima u Hrvatskoj i Republici Srpskoj", smatra Bojić.

Bojić je rekao da je nezadovoljan činjenicom da je Haški tribunal Gotovinu osudio na kaznu zatvora u trajanju od 24 godine, a Markača na 18 godina zatvora.

Ističući da nije primereno komentarisati sudsku odluku, Bojić je ponovio da se u BiH desio tragični oružani sukob, tj. građanski rat i zapitao ''da li je početak rata u BiH bio secesija Slovenije i Hrvatske, i kakav je to stvarni karakter rata bio na ovim prostorima?''.

''Ono što je interesantno za rat u BiH jeste da je to bio sukob između muslimana i muslimana, zatim sukob Hrvata i Srba protiv muslimana, pa su Hrvati i muslimani ratovali protiv Srba itd, itd, što ukazuej da je ovaj tragični rat imao i verske primese'', zaključuje Bojić.

Džodan: Dokazano proterivanje Srba

Predsednik Udruženja Srba izbeglih iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan zadovoljan je činjenicom da je u haškoj presudi trojici hrvatskih generala konstatovano da su počinjeni zločini u Krajini i da je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa Franjom Tuđmanom, te da je u to uključeno kompletno bivše hrvatsko političko i vojno rukovodstvo.


Džodan je rekao da iz ove činjenice treba izvući pouku da onima koji su za vreme rata bili u hrvatskom političkom i vojnom rukovodstvu danas nema mesta u vlasti Hrvatske.


On izjavio da "slučaj Gotovina" nije završen današnjim izricanjem presude trojici hrvatskih generala u Haškom tribunalu, jer je "predmet Gotovina" otvoren i u BiH.
 

Džodan je rekao da nižerangirani oficiri i vojnici Hrvatske vojske koji su počinili zločine nad Srbima u zapadnoj Krajini 1995. godine moraju da se nađu pred pravosuđem BiH i Hrvatske.
 

"Verujem da će hrvatsko pravosuđe pod pritiskom međunarodne zajednice uskoro morati da procesuira strašne zločine počinjene nad Srbima u operaciji `Bljesak` početkom maja 1995. godine u zapadnoj Slavoniji", zaključio je Džodan.
 

On je dodao da nije u potpunosti zadovoljan presudom koju je Haški tribunal danas izrekao hrvatskim generalima jer su odgovorni za strašne zločine nad Srbima u Krajini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online