Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.03.2011.
07:42
Z. Tmušić - Vesti A

Čuva Drinu od bombi

Kafedžija iz Skelana očistio obale i poribio reku sa 17.000 pastrmke, a sve to radi iz čiste ljubavi. Noću, kad se pogase svetla sa bajinobaštanskih i skelanskih obala Drine i kad stari železni most i modra reka zabesede o nekim dobrim starim vremenima, jedan čovek i njegov pas odlaze na stražu pored obale - da čuvaju mladice i pastrmke od ribokradica i njihovih mreža, bombi.

Zlatan Marčeta, ribočuvar iz Srebrenice
 


Ljubav koju Zlatan Marčeta (54), ribočuvar Sportskog ribolovnog društva "Mladica" iz Srebrenice, poklanja svojoj reci teško je danas sresti pored obala Drine.

- Duž ovih 80 kilometara, koliko je dug moj čuvarski rejon, nema više ni mreža, ni bombi, niti bilo kakve ribarske zajebancije! Pravila se znaju, a ako frajer dođe i kaže nema para za dozvolu, a voleo bi malo da zabaci štap - nema problema, može. Sve je bolje nego da lete bombe u reku - kaže Zlatan i dodaje kako za svoj čuvarski posao ne dobija niti traži novac od bilo koga.

- Rođen sam pored Drine, volim ovu reku i sve bi dao za nju. Evo, posle onih poplava očistio sam deo obale, našao donacije i poribio je sa 17.000 potočne pastrmke - hvali se Zlatan, čiji se životni put u poslednjih dvadesetak godina zavrzao u bosansku ratnu dramu. Na kraju tog puta uspeo je da spase porodicu i da mirno sedi pored svoje reke i peca.

- Meni je, jarane, samo važno da nema bombi na reci i nekih gluposti u mojoj kafani - kaže Zlatan, sin Bošnjakinje Feride i Srbina Boška sa Grmeča i otac sinova bokserskih šampiona BiH Maneta (30) i Danka (21).

SKELANE: Ništa nije kao pre

Porodica Marčeta je pre rata imala kafanu i kuću tik uz levu obalu Drine, do skelanskog mosta. Život im je, priseća se Zlatko, bio pesma... Početkom rata napustili su Skelane, a nedugo posle toga u izbeglištvu su saznali da im je sve izgorelo.

Bokseri i Tito


Na zidovima u kafani izlepljeni su posteri njegovih sinova Maneta i Danka. Zlatan priča da je Danko svojevremeno bio vicešampion Evrope u superteškoj kategoriji i da danas uspešno boksuje za BK Loznica.


- Oni su dobri momci, ponosan sam na njih. Vole boks, kao što je nekad voleo njihov deda i otac, a i ja sam nekad imao čvrste pesnice - priča Zlatan.
 

Na pitanje gde mu je ona druga velika slika sa zida kafane, Zlatan se smeje:
 

- Donedavno sam tu držao veliki poster mog druga Tita, ali skinuo sam ga. Ne bih o tome zbog čega sam to učinio. Ali, eno manjeg Tita u mojim kolima.

- Duge su bile izbegličke godine. Samo mi znamo kako je kad odeš sa svoje zemlje, kad napustiš svoju kafanu, svoju raju, svoju reku. Kafanu Podgrmeč je držao moj otac od 1959. To je bilo sastajalište ribara, dobrih ljudi, to je bilo meraklijsko mesto, za svačiju dušu. Ali, to je nekome zasmetalo... Ma, to je bio ludi rat! - kaže Zlatan.

Zajedno sa porodicom Zlatan se vratio u Skelane 2002. i ponovo počeo od nule. Zahvaljujući donacijama, uspeo je da sagradi dom za porodicu, a pored toga i da iznajmi prostor za kafanu koja se zove isto kao ona stara Podgrmeč i u kojoj, isto kao u stara vremena, Srbi i Bošnjaci piju pivo...

- Kako ono kažu, sve je isto, samo ništa isto nije. Nema, bolan, raje, svi su negde otišli. Više je Skelanaca u Austriji nego ovde. Nekad je u Skelanima bilo pet 'iljada ljudi, a danas ih nema više od hiljadu i po. Ovde nema posla. Sve ode preko mosta, u Srbiju - uzdiše Zlatan, a onda se ponovo vraća Drini i njenoj kraljici mladici...

- Ja sam već drugi mandat uzastopno predsednik društva Mladica i istovremeno ribočuvar. Dok nisam počeo ovo da radim, na Drini je vladao haos. Ne bih mnogo da se hvalim, ali uspeo sam da zavedem red, da zaustavim ove pecaroše sa bombama i mrežama. Sve sam to završavao na lep način... Premda, bunili su se i Srbi i Bošnjaci - priznaje Zlatan i više sebi u bradu dodaje kako je u Bosni najteže biti Jugosloven.

Iz kafane odlazimo na obale Drine na kojima se još uvek vide brojne posledice prošlogodišnjih poplava kada je pomahnitala reka narasla skoro do mosta...

- Prođe, jarane. Tekao je ovde život kao med, ali dođe zlo. Imao sam težak moždani udar. Ne znam kako sam ostao živ. Valjda zbog toga što je Drina bila uz mene - kaže čovek koji se radovao, bolovao i tugovao pored Drine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online