Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.03.2017.
19:58
Vestionline A

Duraković napao Kusturicu da otima zemlju od Bošnjaka, ovaj odgovorio: To su kremanske laži

Projekat Rezervat biosfere "Drina", koji bi trebalo da veže nacionalne parkove "Tara" u Srbiji i "Srebrenica" u BiH, posvađao je bivšeg načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića i Emira Kusturicu.

Tanjug
Na meti bivšeč gradonačelnika Srebrenice: Emir Kusturica

Sedam godina ima kako su se Srbija i BiH po projektu Uneska dogovorile da se zaštiti biosfera na teritorijama Užica, Čajetine, Bajine Bašte, Višegrada, Rogatice i Srebrenice. Sporazum po kome bi se "Tara" i "Srebrenica" stavile pod jednu upravu radi očuvanja Drine, s tim što bi ostali u nadležnosti svojih država, potpisan je u okviru projekta "Životna sredina za stanovništvo Dinarskog puka", a finansira ga vlada Finske.

Duraković je pre nekoliko dana našao zamerku, ocenivši da će se park u kome se ne može graditi bez posebne saglasnosti prostirati preko privatnih poseda Bošnjaka i zaobići srpska sela. Kao krivca označio je Emira Kusturicu.

Indikativno je, saopštio je Duraković, da su iz projekta isključeni Višegrad i Rogatica, gde gravitiraju sela sa srpskim stanovništvom.

- Svako srpsko selo su izbegli, osim jednog dela gde se nalazi manastir - kazao je Duraković.

On je dodao da iza svega stoji Kusturica i podsetio "da su ga mediji povezivali sa pranjem novca i otimanjem zemlje od Bošnjaka u Višegradu, gde je uz pomoć Milorada Dodika sagradio Andrićgrad".

- Emir Kusturica je pokušao da napravi zajednički nacionalni park kojim bi on upravljao. Nemamo nikakav problem da naša opština ima nacionalni park, prirodno bogatstvo koje može da bude benefit, ali ovo je previše - rekao je Duraković.

U Mokroj Gori, koja je po projektu deo Rezervata "Drina", privodi se kraju gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za investiciju vrednu 92 miliona dinara Vlada Srbije obezbedila je 80 odsto, a Park prirode "Mokra Gora" 20 odsto sredstava.

Za prečišćavanje voda na Mokroj gori novac su izdvojili Vlada Srbije (80 odsto) i park "Mokra Gora" (20 odsto)

Kusturica: Ekološka korist i za Srbiju i za BiH

Kusturica podseća da će postrojenje doneti ekološku korist i Srbiji i BiH.

- Jedina transverzala koja postoji na toj ruti jeste fekalna transverzala. Počinje na Zlatiboru, odakle Crnim Rzavom u Mokru Goru donosi sve što meštani i gosti velikog turističkog centra bez kanalizacije istovare. Tu se u Rzav ispušta i kanalizacija Mokre Gore, delom prečišćena na Mećavniku i na "Šarganskoj osmici", a sve to prelazi državnu granicu i odlazi u Višegrad, gde se uliva u Drinu i plovi nizvodno, pa i do te Srebrenice - izjavio je Kusturica.

On navodi da ga odatle proizvode za antijunaka pogodnog da bude kriv za sve.

- Bošnjaci me optužuju za uspostavljanje NP "Srebrenica", ponavljaju se kremanske laži da se zbog mene neće moći graditi, gajiti stoka, seći šuma. To je toliko realno kao i pokušaj Durakovića da fekalijama koje Drinom stignu do Srebrenice doda i one srebreničke, pa ih vrati uzvodno - uzvratio je Kusturica.

Jedan od prvih projekata Rezervata "Drina", kažu u Mokroj Gori, biće trajna zaštita od istraživanja i eksploatacije nikla, koga ima s obe strane granice.

- Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, sa modernom opremom, gradi se na izlasku iz Mokre Gore, nedaleko od granice. Prethodno, izgrađeno je 15 kilometara kanalizacionog kolektora na koji će moći da se priključi 2.000 Mokrogoraca. Sve će biti završeno do kraja godine, kada će iz postrojenje u Rzav ispuštati tehnički čistu vodu - kaže Radomir Stojić, v. d. direktora Parka prirode "Mokra Gora".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online