Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.03.2011.
11:16
Srna A

"Predsedništvo BiH naredilo napad na Dobrovoljačku"

Zamenik komandanta Teritorijalne odbrane BiH Jovan Divjak je na pres-konferenciji 4. maja 1992. godine rekao da je odluku o napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu donijelo Predsedništvo Republike BiH, jer navodno nije znalo za dogovor Alije Izetbegovića i generala Milutina Kukanjca i Luisa Mekenzija.

"Predsedništvo nije bilo informisano o tome šta se s generalima Mekenzijem i Kukanjcem dogovorio Izetbegović, tako da je odluka Predsedništva bila potpuno suprotna tom dogovoru. Zbog toga je konvoj zaustavljen da bi se proverilo da li je u njemu Izetbegović. Na izričito insistiranje Izetbegovića, konvoj je propušten do Lukavice, što nije bila odluka Predsedništva", rekao je Divjak, a prenele su tadašnje sarajevske "Večernje novine".

Bosanski mediji veličali zločin u Dobrovoljačkoj, podsmevajući se žrtvama

U istom izdanju dnevnih novina od 5. maja 1992. godine je i tekst o zarobljavanju vojnika JNA čiji nadnaslov glasi "Sarajevo: Raja protiv vojnih specijalaca", a naslov "Papci u zamci", piše danas "Glas Srpske".

"Zasluge" za zarobljavanje vojnika JNA na odsluženju vojnog roka, koji su predstavljeni kao "vojni specijalci", pripisuju se u tom tekstu zameniku komandanta Specijalne policije Zoranu Čegaru. Zanimljivo je da su u istom tekstu objavljena imena mladih vojnika koje je zarobio Čegar, a koji se nazivaju "opasnim teroristima".

Već 7. maja sarajevske "Večernje" objavljuju celu stranu posvećenu heroju Čegaru i to pod naslovom "Rasteraćemo bandu sa brda", a naredni dan, 8. maja 1992. pišu hvalospjev još jednom "heroju", predratnom sarajevskom kriminalcu Jusufu Juki Prazini. List piše da je taj dojučerašnji kriminalac "heroj grada" i "trn u oku Kukanjca", koji se "bori rame uz rame sa milicijom".

Još sramotniji hvalospev kriminalcu objavilo je "Oslobođenje" u broju od 17. maja 1992. pod naslovom "General Juka i njegova raja".

"Dok god mogu micati ijednim delom tela, Juka i njegovi ljudi će se boriti za Sarajevo i Bosnu", rekao je Prazina, borac za kojeg mnogi kažu da je jedan od heroja grada, piše list.

Stjepan Šiber, zamenik načelnika Glavnog štaba Armije RBiH, u izjavi koju objavljuje sarajevsko "Oslobođenje" u broju od 4. maja 1992. godine kaže da je u napadima na JNA 2. i 3. maja "ubijeno 130, a ranjeno 200 vojnika i zaplenjeno pet tenkova". Zanimljivo je da u biblioteci u Sarajevu, koja je obavezna da čuva sve novine, nema sarajevskih novina koje nose datum 4. maj, dan posle zločina u "Dobrovoljačkoj ulici".

POVEZANE VESTI

Subota 12.03.2011. 11:37
Доћи ћете ви на дневни ред, кад тад...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online