Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.06.2015.
04:04
Ž. Marković - Vesti A

Licemeran zahtev Tužilaštva BiH: Orića traže da ga oslobode

Zahtev Tužilaštva BiH da Švajcarci izruče Nasera Orića Bosni i Hercegovini nije ništa drugo nego pokušaj spasavanja bivšeg srebreničkog bošnjačkog komandanta od mogućeg izručenja u Srbiju. U pitanju je već viđen scenario koji je uspešno primenjen i u slučajevima Ejupa Ganića i Jovana Divjaka.

Tanjug/AP
Protest u Sarajevu nakon hapšenja Nasera Orića u Švajcarskoj

Podsetimo, Tužilaštvo BiH traži da se Orić izruči u BiH i smatra da bi izručenje u Srbiju "ugrozilo procesuiranje predmeta koji se vodi pred pravosuđem BiH".

- U ovom predmetu, pokrenutom 2006, Naser Orić je ispitan 2008. po zahtevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH, preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH. Budući da je reč o osobi koja je državljanin BiH i koja je dostupna pravosuđu, u ovom predmetu nije traženo određivanje pritvora - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ne bi ništa bilo sporno da Tužilaštvo BiH radi svoj posao i da predmet "Orić" već devet godina ne skuplja prašinu u fiokama Tužilaštva BiH. Podsećanja radi, "slučaj Orić" je bukvalno otet bijeljinskom tužilaštvu, a nakon što se to dogodilo, ništa se nije pomerilo.

Sagovornik "Vesti" iz tužilaštva u Bijeljini potvrdio je da je njihova istraga bila usmerena prema događajima u kojima je Orić lično učestvovao i koji se tiču komandne odgovornosti, a upravo to je i predmet istrage srpskog tužilaštva.

Međutim, ono što je licemerno u celoj priči jeste zahtev Tužilaštva BiH. Kada su hapšeni Ejup Ganić i Jovan Divjak, vezano za masakr u Dobrovoljačkoj ulici, jedan od argumenata kojim je BiH osporavala pravo da oni budu izručeni Srbiji, bila je istraga koja se vodila u Tužilaštvu BiH. Ganić je uhapšen 2010. u Londonu, a Divjak 2011. u Austriji i obojica su na kraju bez problema stigli u BiH, a već početkom 2012. godine, Tužilaštvo BiH je saopštilo da se istraga u slučaju "Dobrovoljačka" - obustavlja.

- Nemam nikakvu dilemu da će se to dogoditi i u slučaju Nasera Orića - reči su našeg izvora.
Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, istakao je da se Tužilaštvo BiH otvoreno stavilo na stranu ratnog zločinca Nasera Orića.

- Na ovaj način zloupotrebljava se institucija Tužilaštva BiH sa jedinom namerom, a to je da predmet "Orić" završi u fioci, odnosno da se ne procesuira pred Tužilaštvom za ratne zločine Srbije i ne bude zadovoljena pravda - rekao je Kojić.

Privodili decu zbog grafita

Policija u Skelanima u ponedeljak je privela nekoliko srpskih dečaka na informativni razgovor zbog grafita "Smrt Naseru Oriću", koji je osvanuo na napuštenoj bošnjačkoj kući u ovom mestu, potvrdio je Milomir Trifunović, potpredsednik lokalne Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica. On je rekao da je to privođenje uznemirio Srbe, posebno jer se bliži dan sećanja na sve žrtve koje su stradale od snaga pod Orićevom komandom.

POVEZANE VESTI

EX YU Farsa Orić!
Sreda 24.06.2015. 06:58
Турци траже ослобађање својих бораца . Хрвати и шииптари исто траже ослобађање својих бораца . Дали Срби траже ослобађање РАТКА МЛАДИЋА и осталих невиних Срба који умиру иза решетака .Боже казни дебело оне који су ухапсили и предали Хагу невине Србе .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online